manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Europoslanec Maňka: Farage len kritizuje a za 10 rokov nepodal ani jeden pozmeňujúci návrh

manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Znovu zvolený Vladimír Maňka, poslanec z frakcie Progresívnej aliancie socialistov a demokratov na predstavení slovenských europoslancov v Informačnej kancelárii Európskeho parlamentu predstavil svoje plány.

Ste členom Výboru pre rozpočet a ako náhradník v kancelárii pre priemysel, výskum a energetiku. Na čo sa chcete orientovať?

-Európa potrebuje dobrý rozpočet a financovať sektory, ktoré sú najväčšou pridanou hodnotou, napr. pre zamestnanosť či rozvoj zaostalejších častí Únie. Mojou úlohou bude zaviesť istotu, aby do rozpočtu prišli peniaze. Budeme musieť vyriešiť systém vlastných zdrojov, teda, aby sme neboli závislí na jednotlivých krajinách, ktoré dajú alebo nedajú peniaze do európskeho rozpočtu. Systém vlastných zdrojov zabezpečí, aby sa Európa mohla ďalej rozvíjať. To je môj hlavný cieľ v budúcich piatich rokoch.

Kritizovali ste problém verejných obstarávaní, vidíte v nich nedostatky?

-Na Slovensku vyhrávali verejné obstarávania tí, ktorí ponúknu najlacnejšiu ponuku. Problém nastal, keď za také sumy nedokázali zrealizovať objednávku. Poškodzovalo to aj regióny, obce, keď napr. sa budovala stavba financovaná z EÚ fondov a v polovici sa zastavila. Vtedy musela zaplatiť stavbu obec, aj keď by mala EÚ. Preto chcem riešiť zákon o verejnom obstarávaní, aby sa pri výberovom posudku brali do úvahy aj iné parametre. Zmenou pravidiel pri obstarávaní chcem pomôcť aj regiónom. Konanie by nebolo spravidla celoštátne pre všetky objednávky. Pri niektorých by sa dalo uprednostňovať lokálne zoskupenie podnikateľov, čo by malo za výsledok zlepšenie zamestnanosti.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Pri novom zostavení Parlamentu sú socialisti ochotní komunikovať s inými krídlami?

-Áno, aj keď myslím, že s euroskeptici nebudú ochotní debatovať. Oni prezentujú svoje myšlienky a idú preč, názory ostatných ich nezaujímajú. Napr. pán Farage, predseda euroskeptickej frakcie, príde do kancelárie, povie svoj názor a odíde preč. Kritizuje, a pritom za 10 rokov, čo sme tam, nepodal ani jeden pozmeňujúci návrh, ani správu. Vo svojom výbore chýbal viac ako 50%. Na druhej strane som rád, že väčšina poslancov chce hľadať riešenia a kompromisy, lebo za týchto päť rokov budeme musieť Európsku Úniu riadne naštartovať.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

O mve

Odporúčame pozrieť

Fico

Ficovu rétoriku prirovnal vysoký predstaviteľ OSN k Islamskému štátu

HAAG / Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zaid Husajn kritizoval európskych krajne pravicových a populistických …

Consent choices