Európska únia bude naliehať na bangladéšsku vládu, aby dokončila reformu pracovného práva

Rana Plaza
Pohľad na spadnutú budovu Rana Plaza. PHOTO: Flickr.

Pred rokom sa v Bangladéši zrútila budova Rana Plaza, ktorá pochovala tisícku robotníkov a veľa ďalších bolo zranených. Následkom toho vyšli najavo neľudské podmienky v akých museli robotníci pracovať. Európska únia vtedy podnikla kroky podporujúce vytvorenie lepšieho pracovného prostredia v oblasti Južnej Ázie.

Zamerala sa najmä na pracovné právo miestnych a na riadenie dodávateľského reťazca v odevnej výrobe Bangladéša. Európsky komisár pre obchod Karel De Gucht a komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a integráciu László Andor sa pri hodnotení ročného pokroku vyjadrili, že chvália predajcov, ktorí sa aj naďalej angažujú v Bangladéši. „Budeme prioritne naliehať na bangladéšsku vládu, aby dokončila reformu pracovného práva, školenie a nábor inšpektorov, a vytvorila podmienky pre slobodu združovania sa,“ dodáva eurokomisár.

Obchodný vzťah Európskej únie a Bangladéša je významný najmä v masovom odevnom priemysle. Práve EÚ je pre túto krajinu najväčším exportným trhom v odvetví. Preto sa komisia po nehode rozhodla spolu so Spojenými štátmi americkými a Medzinárodnou organizáciou práce (ILO) zapojiť do problematiky pracovného práva v Bangladéši.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Krajina urobila od minulého roka obrovský pokrok, čoho dôkazom je aj vytváranie odborových organizácií. Okrem toho prebiehajú kontroly v továrňach, ktoré podliehajú normám, pričom nálezy inšpektorov sú verejne dostupné. Bangladéš ako rozvojová krajina má však stále čo doháňať a potrebná bude aj efektívna úprava pracovného práva, ktorá zabezpečí pracovnú slobodu bez diskriminácie a zastrašovania na úrovni európskych zákonov.

O mon

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec v interview pre bangladéšsku televíziu: Obávame sa o voľby, situácia je alarmujúca

P redvianočné interview pre bangladéšsku televíziu bolo pre mňa veľmi príjemné, pretože nie len pán …

Consent choices