Henri Malosse: Spoločnosť, ktorá mrhá jedlom, sa nemôže nazývať ľudskou

Henri Malosse
Prezident Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru Henri Malosse. PHOTO: Flickr.

„Spoločnosť, ktorá míňa jednou tretinou svojho jedla, zatiaľ čo veľa ľudí trpí hladom, sa nemôže nazývať ľudskou.” Takto sa vyjadril prezident Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EESC) Henri Malosse v súvislosti s problémom plytvania potravinami. Ako riešenie vidí darovanie potravín, ktoré nielen predíde mrhaniu jedlom, ale môže tiež pomôcť ľuďom trpiacim hladom.

V Európskej únii žije pod hranicou chudoby 79 miliónov občanov, z toho 16 miliónov je závislých od potravinovej pomoci. Preto je budúci vývoj a pokrok v tejto problematike dôležitý. Významnú úlohu pri darcovstve potravín majú potravinové banky. Tie robia sprostredkovateľa medzi darcami a občianskymi organizáciami, ktoré následne pomáhajú potravinovými darmi tým, ktorí to potrebujú najviac.

Darovanie potravín však nie je bezproblémové a v rámci Európskej únie je obmedzené rôznymi legislatívnymi, ale aj praktickými prekážkami. Práve tieto prekážky sa Európska únia pokúša odstrániť. Zo štúdie zameranej na problematiku darcovstva jedla vyšlo najavo, že je nevyhnutné harmonizovať európsky legislatívny rámec v tejto oblasti. Brusel vraj bude riešiť aj to, ako zabezpečiť zodpovednosť za trvanlivosť jedla.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

O mon

Odporúčame pozrieť

Komisia schválila financie pre Poľsko, získa 473 miliónov EUR

Európska komisia prijala poľský operačný program, ktorý chce využívať zriadený Fond európskej pomoci pre najchudobnejšie …

Consent choices