Únia má zelenú do marockých vôd s podmienkou, že mu rozvinie rybolov

Maroko
Maroko. PHOTO: Flickr.

Maroko a Únia prijali dohodu, ktorá má vyťažiť výhody pre marocké hospodárstvo, Európe zároveň ušetrí peniaze. Po tom, čo obe strany nedávno ratifikovali dohodu z decembra 2013 sa marocké vody stali ďalším európskym rybolovným teritóriom.

Podľa komisárky pre námorné záležitosti a rybné hospodárstvo Marie Damanakiovej je tento pakt príkladnom zodpovedného medzinárodného hospodárstva. „Som rada, že tento protokol konečne môže vstúpiť do platnosti. Finančná podpora Únie Maroku pomôže vybudovať udržateľnú budúcnosť pre jeho rybné hospodárstvo prostredníctvom našej podpory jednotlivých odvetví.“

Povoľujúci protokol sa týka len jedenástich členských krajín (Španielska, Portugalska, Talianska, Francúzska, Nemecka, Litvy, Lotyšska, Holandska, Írska, Poľska a Veľkej Británie). Spolu budú môcť vyťažiť 80 000 ton rýb. Najväčšou výhodou pre európskych rybárov je podľa komisárky Damanakiovej zníženie poplatkov za vstup do marockých morí. Daňoví poplatníci tak ušetria cca 30%. Na oplátku Únia ročne zainvestuje do Maroka 30 miliónov, pričom 16 € kompenzuje Maroko. Peniaze pôjdu na podporu jednotlivých rybárskych sektorov. Okrem toho v krajine ostane zhruba ďalších 10 miliónov z poplatkov európskych rybárov.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

O mve

Odporúčame pozrieť

Ch. Michel: EÚ je pripravená podporiť Maroko zasiahnuté zemetrasením

Európska únia je pripravená podporiť Maroko v týchto ťažkých chvíľach, uviedol v sobotu predseda Európskej …

Consent choices