Ekonomické spomalenie je až príliš rýchle na to, aby sme ho prehliadali!

euro kriza
PHOTO: Ilustračné Flickr.

•  Je potrebné počítať s trojakým sklamaním: konkrétne s prehodnocovaním ázijskej stratégie, pomalým tempom americkej ekonomiky a zlou energetickou politikou.

•  Ekonomické spomalenie je pritom až príliš rýchle na to, aby sme ho prehliadali.

•   Navyše Nemecko, na rozdiel od svojich futbalových reprezentantov, zaspalo na vavrínoch.

Práve Nemecku musíme pogratulovať k jeho výraznému úspechu na futbalovom šampionáte. Vyhrať ho bola ozajstná veda. Lenže zároveň musíme myslieť aj na to, že nemecká ekonomika rýchlo spomaľuje. Až príliš rýchlo na to, aby sme boli pokojní, keď sledujeme vývoj HDP v eurozóne.

Už dlhšiu dobu hovorím, že sa blíži spomalenie. Začalo to s nástupom prehodnocovania stratégie ázijských štátov a snahou sa opäť dostať do rovnováhy (znižovaním dovozu kapitálového tovaru a väčším dôrazom na domácu výrobu), zlou energetickou politikou (prílišná závislosť na Putinovi a ruskom plyne a odklon Nemecka od jadra, čo nie je práve adekvátna náhrada) alebo zavedením minimálnej mzdy. Nemecká vládnuca koalícia sa tak snaží všetkými silami potlačiť alebo naopak zvrátiť pozitívne zmeny, ktoré sa v minulosti na trhu práce zavádzali.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Nemecko, na rozdiel od svojich futbalových reprezentantov, zaspalo na vavrínoch a začalo sa spoliehať na obnoviteľnú energiu. A teraz mu hrozí prepad ekonomiky.

Stratégia

Všetko nasvedčuje tomu, že sú nám súdené nové minimá v prípade výnosov pri kľúčových európskych ekonomikách. Hovorím to pritom už od posledného kvartálu minulého roka. Je takmer nemožné vytvárať rast, keď máte nulové úrokové sadzby – ako vôbec niekto môže veriť tomu, že sadzby pôjdu hore? To absolútne nechápem!

A preto: long na IEF, futures nemeckých dlhopisov (bundov) a amerických desaťročných štátnych dlhopisov. 

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices