Sulík: Pod rúškom dobudovania spoločného trhu sa dá navymýšľať obrovské množstvo regulácií

Richard Sulík
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: Flickr.

Jeden z 13-tich slovenských europoslancov a predseda strany SaS Richard Sulík hovoril o výbere Výborov europarlamentu. Načrtol aj prvé témy, ktorými sa chce zaoberať.

Aké výbory ste si vybrali v Európskom parlamente?

Vybral som si plné členstvo vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. Náhradníkom som vo Výbore pre kontrolu rozpočtu. Som rád, že sa tento môj výber nakoniec podarilo zrealizovať, pretože som vo výboroch, v ktorých som chcel byť.

Prečo ste sa hlásili do Výboru pre vnútorný trh?

Vo Výbore pre vnútorný trh je strašne veľa vecí, ktoré treba robiť, no na druhej strane sa tam dá veľa vecí pokaziť. Ide mi o to, aby sa stále viac odstraňovali bariéry pre obchod, pre výmenu tovaru, služieb a kapitálu medzi členskými krajinami. Naopak, pod rúškom dobudovania spoločného trhu dá navymýšľať obrovské množstvo regulácií, ktoré úplne zbytočne zväzujú krajinám ruky, respektíve ich nútia prijímať opatrenia, ktoré vôbec nepotrebujú.

Ako je to s náhradníkom vo Výbore pre kontrolu rozpočtu?

Hlásil som sa a som tam preto, lebo k nim patrí OLAF. Je to európsky protikorupčný úrad. Podal som tam už niekoľko podnetov, na ktoré som zatiaľ nedostal odpoveď. Avšak práve z pozície náhradníka v tomto výbore sa budem pýtať kolegov ako presne si predstavujú spoluprácu.

Mali ste v zálohe iné výbory v prípade, že by tieto dva nevyšli?

Áno, zaujímavé pre mňa bolo ešte poľnohospodárstvo. V tomto výbore je pred Európskou úniou obrovská výzva, a to zrušiť dotácie. EÚ je dnes najväčší exportér potravín na svete a vyrobí oveľa viac potravín ako spotrebuje. Je to tak vďaka tým dotáciám a myslím, že by to už malo prestať. Dotáciami sa likviduje poľnohospodárstvo napríklad aj na Slovensku. Ďalšou alternatívou bol Výbor hospodárskych a menových vecí.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Aké sú vaše očakávania v spolupráci s tými kolegami, ktorí sú v Európskom parlamente dlhšie ako vy?

Nemám veľkú obavu, že by som v Európskom parlamente spojencov nenašiel, len to chvíľu potrvá, kým o sebe budeme vedieť. Ako som aj pred voľbami vravel, stretol som sa už s niektorými ľuďmi o ktorých viem, že sú názorovo jednotní a mám s nimi veľkú názorovú zhodu. Sú to napríklad niektorí nemeckí poslanci z AfD.

Ako vidíte spoluprácu s ďalšími slovenskými europoslancami?

Nedávno sme mali stretnutie, na ktorom bolo 11 z 13-tich slovenských europoslancov a spoločne sme napísali list predsedovi národnej rady Paškovi. V ňom ho žiadame aby pre europoslancov vytvoril nejaký priestor v NR SR, z ktorého by sme mali možnosť informovať o dianí v Európe. Takéto aktivity sú správne, je dobré ak sa poznáme, avšak neodstráni to ideové rozdiely, ktoré medzi nami sú.

Čo hovoríte na volebnú účasť? Čakali ste, že bude vyššia alebo nižšia?

Ja som očakával účasť na úrovni 25 %. Prekvapilo ma, že to bolo len 13 %. Nemyslím si ale, že sú na vine primárne politici. Myslím, že sa ľudia z rôznych dôvodov rozhodli nevyužiť možnosť ísť voliť. Tí, čo neboli voliť nech sa potom nesťažujú.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O vik

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices