Euro po 5 mesiacoch nakuklo pod hladinu 1,3500 EURUSD

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Spoločná mena eurozóny uplynulý pondelok okamžite po príchode európskych obchodníkov k monitorom posilnila z úrovne 1,3600 EURUSD na 1,3640 EURUSD. Prelomiť technickú úroveň 1,3648 EURUSD však naša mena nedokázala. Ranné posilnenie eura bolo jednak dôsledkom doznievajúceho efektu nočného vývoja na páre USDJPY, ale aj dobrej nálady európskych obchodníkov po finále futbalových majstrovstiev.

Po zvyšok dňa euro svoje zisky postupne vymazávalo. Utorkové obchodovanie sa už od rána nieslo skôr v negatívnom duchu, keď júlové výsledky prieskumov ZEW z Nemecka a eurozóny zaostali za očakávaniami, a teda sklamali. Už dopoludnia tak euro oslabilo pod technickú úroveň 1,3600 EURUSD, no držalo sa len tesne pod ňou resp. v jej blízkom okolí.

Ďalšie hodiny sa niesli v pokojnom duchu a obchodníci vyčkávali na popoludňajšie vystúpenie šéfky amerického Fed-u pred Senátom. Pani Yellenová sa opäť ukázala ako menšia holubička, než sme si mysleli. Síce uviedla, že pred tým, ako Fed začne zvyšovať sadzby, je potrebné ďalšie zlepšenie ekonomického vývoja a trhu práce, ale na druhej strane upozornila, že nárast základnej úrokovej sadzby by mohol prísť skôr a rýchlejšie, než sa očakávalo.

Euro po jej slovách oslabilo na úroveň 1,3560 EURUSD.Trend poklesu, na ktorý euro nastúpilo už v utorok, pretrval aj počas stredy a spoločná mena eurozóny sa v priebehu obchodovania dostala na dohľad úrovne 1,3500 EURUSD“, uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Viaceré spoločnosti venujúce sa forexovému trhu vydali odporúčania predávať euro a aj tieto správy tak prispeli k jeho oslabovaniu.

Vo štvrtok sa toho na menovom páre EURUSD veľa neudialo a euro sa voči doláru obchodovalo na dohľad úrovne 1,3500 EURUSD. Podobne ako vo štvrtok, aj v piatok bolo obchodovanie na eurodolárovom páre skôr pokojné. Spoločná mena eurozóny sa voči doláru pohybovala tesne nad hladinou 1,3500 EURUSD. Na trhu chýbali akékoľvek zásadnejšie fundamenty a euro tak nedostalo impulz pre výraznejší rast či pokles.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Popoludní euro krátkodobo oslabilo pod hladinu 1,3500 EURUSD, a to po prvýkrát od Valentína. Dlho sa však euro pod touto úrovňou neohrialo a do záveru dňa posilnilo na úroveň 1,3524 EURUSD, na ktorej napokon obchodovanie i ukončilo. Za celý uplynulý týždeň euro voči doláru stratilo – 0,6 %.

Kurzy mien nášho regiónu uplynulý týždeň voči euru skôr stagnovali a nepripísali si tak výraznejšie zhodnotenie ani oslabenie. Maďarský forint si voči euru polepšil o necelú desatinu percenta na piatkovú úroveň 309,90 EURHUF, keď obchodníci vyčkávali na tohtotýždňové rozhodnutie maďarskej centrálnaj banky [MNB] o menovej politike.

Poľský zlotý naopak o necelé dve desatiny percenta oslabil a voči euru sa v piatok popoludní obchodoval na úrovni 4,1480 EURPLN. Ako už tradične, aj minulý týždeň bola z okolitých mien najstabilnejšia česká koruna, ktorej kurz voči euru sa výraznejšie nevzdialil od úrovne 27,440 EURCZK.

Úrokové sadzby v Maďarsku zrejme opäť poklesnú

V utorok 22. júla sa stretnú maďarskí centrálni bankári, aby rozhodli o nastavení menovej politiky na najbližší mesiac. Hoci za politikov a centrálnych bankárov v Maďarsku by asi nikto ruku do ohňa nedal, predpokladáme, že MNB pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky a to prostredníctvom zníženia základnej úrokovej sadzby na nové historické minimum 2,20 %. Maďarsko bolo totiž aj v júni svedkom medziročného poklesu cien, čo dáva centrálnej banke priestor pre ďalšie zníženie sadzieb. Domnievame sa, že dnom by pre Maďarov za súčasnej situácie nemusela byť ani hladina 2,00 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices