1600 úradníkov ECB okupuje 128 kľúčových bánk v eurozóne

ecb
Európska centrálna banka, Frankfurt nad Mohanom. PHOTO: Flickr.

Veľká časť 1600-člennej posádky úradníkov ECB, 6000 úradníkov v členských štátoch a množstvo najatých externých konzultantov už nejakú dobu okupuje 128 kľúčových bánk v eurozóne. Pracujú na hodnotení kvality ich aktív, teda napríklad ako banky hodnotia riziko nesplácania poskytnutých pôžičiek.

Začiatkom augusta začne druhá fáza. ECB má zverejniť bližšie informácie o tom, ako sa získané dáta použijú v stres teste. Jeho výsledky nám majú v druhej polovici októbra ukázať, ako na tom európsky bankový systém je. Následne do dvoch týždňov musia problémové banky prezentovať plán zvýšenia kapitálu – či už pomocou trhu, alebo verejným bailoutom.

Už v minulosti sme tu viaceré stres testy mali. Skončili trapasom, keď niektoré banky, označené za silné, pár mesiacov na to požiadali o záchranu. Tento krát sa ECB tvári oveľa vážnejšie. Možno aj preto, že sa jedná o dôležitý krok v budovaní bankovej únie, ktorá je momentálne najdôležitejším projektom eurozóny.

Banky už dávnejšie spustili manévre. Zbavujú sa (alebo sa aspoň snažia) nesplácaných pôžičiek a zháňajú na trhu dodatočný kapitál. Len tento rok predajom nových akcií získali zhruba 26 miliárd eur, ďalšie miliardy posilnili kapitál vďaka zadržanému zisku, či rozpredajom aktív. ECB niektoré karty odhalila. Pre hodnotenie kvality aktív stanovila pomer kapitálu k rizikovo váženým aktívam na 8 % a pre stres test na 5 %. Ako bude ktoré aktíva hodnotiť nie je ale ešte stále úplne jasné.

Na udržanie európskeho bankového systému sa použilo za 6 rokov 1,6 bilióna eur

Bankový systém čelí dvom proti sebe tlačiacim problémom. Tým prvým je jeho zdravie. Udržanie európskeho bankového systému v chode si za posledných šesť rokov vyžiadalo odklepnutie štátnej pomoci za päť biliónov eur (použilo sa asi 1,6 bilióna eur). Hoci akútna séria kolapsov veľkých bánk nateraz utíchla, front je pokojný asi ako v známej knihe od Remarqua.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Najskôr zakopli bulharské banky, teraz na vlásku visí portugalská Banco Espirito Santo. Jej vlastník Espírito Santo International požiadal o ochranu pred veriteľmi. Jeho dlhopisy nakúpilo množstvo klientov banky, ktorá ich chce teraz odškodniť 225 miliónmi eur. Týka sa to len retailových klientov, veľkí investori si musia pomôcť sami.

Napríklad Portugal Telecom má v rukách aktuálne splatnú pohľadávku za takmer 850 miliónov eur. Samotná BES má pohľadávky voči materskej spoločnosti za 1,2 miliardy, ale údajne je na straty pripravená. Problémy sa prelievajú už aj na dcéry v Paname či Angole.

Zlé aktíva v španielskom bankovom systéme môžu dosahovať až 433 miliárd eur

A to je len Portugalsko. V španielskom bankovom systéme sa po niekoľkých rokoch zastavil nárast nesplácaných úverov okolo úrovne 13,5 %. Niektorí experti však upozorňujú, že si treba všímať aj ostatné aktíva (tzv. non-performing assets), napríklad zabavené nepredajné nehnuteľnosti vo vlastníctve bánk. Pri ich zarátaní by podľa pesimistických odhadov mohol podiel zlých aktív v španielskom bankovom systéme dosahovať až 433 miliárd eur, teda 40 % španielskeho HDP.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices