Boj proti americkej hovädzine! Európska komisia ju u nás nechce

cow
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Rok po začiatku rokovaní stále nie je jasné, či sa na predajných pultoch objaví viac mäsa z USA, ktoré obsahuje hormóny a antibiotiká. Európsky chovatelia dobytka sa obávajú, že ak dôjde ku schváleniu obchodu medzi EÚ a USA, bude ohrozená ich pozícia na trhu.

Dohoda, ktorá sa pred Európsku komisiu dostala na jar v roku 2013 má liberalizovať obchod a investície medzi dvoma blokmi. Európsky komisár pre obchod, Karel De Gucht si však myslí, že určité hranice nie je možné prekročiť. „Zaručíme, aby európsky trh nezaplavila americká hovädzina, hydina ani bravčovina,“ hovorí. Tiež chce v prípade väčšieho množstva hovädziny zamedziť tomu, aby obsahovala hormóny.

V prípade, že dohoda bude schválená, získajú na tom predovšetkým nadnárodné firmy. Napríklad firma Solvay, ktorej história v USA siaha až do 19.storočia, očakáva výhodnejšie tarify. Ročne by sa podľa nich mohlo na cle ušetriť až 1,8 miliardy eur v celom chemickom priemysle.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Američania si pri výrobe mäsa zvolili cestu intenzívnej výroby. Táto metóda si vyžaduje odlišné metódy chovu. Využíva rastové hormóny, geneticky modifikované plodiny a antibiotiká. 

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices