Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 29. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

CYPRUS

V nedeľu 20. júla si Cyperčania pripomenuli 40. výročie tureckej invázie, ktorá mala za následok rozdelenie ostrova na dve časti. Medzinárodne uznaná južná časť ostrova, známa aj ako grécky Cyprus sa ani za 40 rokov nedokázala dohodnúť so severnou „tureckou“ časťou na znovuzjednotení krajiny, uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Severný Cyprus uznáva ako samostatný štát len Turecko, ktoré v tejto časti krajiny doposiaľ drží svoje vojská. Tí, ktorí už na Severný Cyprus cestovali, tiež vedia, že na tamojšie letiská sa dostanú len s medzipristátím v Turecku.
Približne stovka gréckych klientov cyperských bánk Laiki a Bank of Cyprus minulý týždeň podala na súd návrh na začatie konania proti Cyperskej republike vo veci neoprávnenej konfiškácie ich vkladov. Medzi žalujúcimi sú ako individuálni tak i inštitucionálni investori, ktorí uvádzajú, že zdanenie vkladov ich pripravilo o väčšinu celoživotných úspor. Grécki investori žiadajú náhradu škody, ktorá dosiahla približne 50 mil. EUR. Návrh na začatie konania bol podaný na základe bilaterálnej zmluvy medzi Gréckom a Cyprom, ktorá takýto krok umožňuje. Ak do 6 mesiacov nedôjde medzi stranami k dohode, poputuje prípad na Medzinárodné stredisko pre riešenie investičných sporov [ICSID].

SLOVINSKO

V Slovinsku sa ešte predminulý víkend uskutočnili predčasné parlamentné voľby. Dôvodom bola rezignácia premiérky Alenky Bratušekovej, ktorá stratila podporu svojej materskej strany. Oficiálne výsledky volieb stále nie sú známe, no po spočítaní drvivej väčšiny hlasov sa zdá, že víťazom volieb sa stala novozaložená stredoľavá strana SMC so ziskom viac ako tretiny hlasov. Novú vládu nečakajú ľahké časy. Alpská krajina sa stále celkom nevymanila z hrozby potreby medzinárodnej pomoci a na nálade jej nepridalo ani minulotýždňové rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva.
Slovinsko má podľa súdneho rozhodnutia rok na to, aby odškodnilo klientov tamojšej banky Nova Ljubljanska Banka. Tá po osamostatnení Slovinska od bývalej Juhoslávie pred vyše dvadsiatimi rokmi odsekla chorvátskych, bosnianskych a iných zahraničných klientov od ich úspor. A Slovinsko im teraz musí vrátiť vklady aj s úrokmi. Celkový náklad pre alpskú krajinu by mohol podľa právnikov poškodených dosiahnuť až pol miliardy eur.

ROZVÍJAJÚCE SA TRHY

Počas prvého polroka 2014 si rozvíjajúce sa ekonomiky [EM] požičali na medzinárodnom dlhopisovom trhu takmer 69,5 mld. USD, čo v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška predstavuje nárast o viac než polovicu. Podľa dát agentúry Reuters boli najaktívnejšími Mexiko, Slovinsko a Turecko. V rebríčku TOP 10 ale zasvietilo aj Slovensko, ktoré zahraničie stále rado zaraďuje medzi EM a ktoré si prostredníctvom eurobondov požičalo na trhu 2,6 mld. EUR.

ECB

Svojou troškou prispela minulý týždeň na trhy aj Európska centrálna banka [ECB], ktorá zverejnila plán budúcoročných zasadnutí. Ako sme už informovali pred dvomi týždňami, randiť s ECB budeme počnúc budúcim rokom menej často. Namiesto doterajších štvortýždňových intervalov obmedzí centrálna banka zasadania na každých 6 týždňov. ECB tak má v kalendári poznačených len 8 zasadnutí, na ktorých bude rozhodovať o nastavení menovej politiky a po ktorých predstúpi jej prezident Mario Draghi pred novinárov. Okrem toho ECB oznámila spôsob, akým v októbri zverejní výsledky komplexného hodnotenia zdravia systematicky dôležitých európskych bánk. Toto hodnotenie bude obsahovať komplexnú analýzu bilancií bánk, dohľad nad ktorými ECB prevezme v rámci mechanizmu SSM v novembri 2014.

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

ČÍNA

Čínska ekonomika zaznamenala v druhej štvrtine roka medziročný nárast HDP o 7,5 % a mierne tak šliapla na plyn v porovnaní s prvým štvrťrokom, kedy vzrástla „len“ o 7,4 %. Čínska vláda cieli tohtoročný rast tamojšej ekonomiky práve na úrovni 7,5 % a keďže Čína nemá problém štatistikám trošku pomáhať, svoj cieľ vláda pravdepodobne dosiahne. V súvislosti s Čínou sa v posledných rokoch dostávajú na pretras obavy súvisiace s tzv. mäkkým resp. tvrdým pristátím, teda miernejším či dokonca prudkým spomalením hospodárskeho rastu. Podobné obavy má zrejme aj čínska vláda, ktorá sa ekonomike rozhodla pomôcť rôznymi stimulačnými opatreniami. Hoci pre európske či iné rozvinuté ekonomiky je aktuálne takýto rýchly ekonomický rast skôr utópiou, pre Čínu je ľudovo povedané „nič moc“.

BRICS

Lídri rozvíjajúcich sa krajín BRICS [Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika] vybrali za sídlo novovznikajúcej Novej rozvojovej banky [NDB] čínsky Šanghaj. Z Indie, ktorej Dillí sa o poskytnutie sídla banky tiež uchádzalo, vzíde prvý prezident NDB. Krajiny majú zároveň v úmysle vytvoriť svoju vlastnú podobu menového fondu. Tieto plány nie sú úplnou novinkou, keďže krajiny BRICS ich komunikovali už v minulom roku po tom, ako Fed ohlásil plánovaný tapering a priniesol tak odlev kapitálu z rozvíjajúcich sa krajín, ktoré predtým z mimoriadne voľnej menovej politiky Fed-u ťažili.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Podľa oficiálnych štatistík zaznamenali ceny nehnuteľností vo Veľkej Británii v máji medziročný rast na úrovni 10,5 %. Tento rast ťahalo smerom nahor predovšetkým zdražovanie bývania v Londýne, kde ceny bytov a domov vzrástli až o viac ako pätinu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices