EÚ pritvrdila. Sankcie neobišli ani vplyvných Rusov

hlasovanie
Hlasovanie v Európskom parlamente. PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Európska únia rozšírila sankcie pre ruský prístup k Ukrajine. Postihnutí sú aj poprední Rusi, vrátane šéfa kontrarozviedky FSB Alexandra Bortnikova a riaditeľa rozviedky SVR Michaila Fradkova. Zoznam pätnástich ďalších Rusov, Ukrajincov a osemnástich firiem a organizácií zverejnil v piatok Brusel v oficiálnom vestníku.

Ďalšími potrestanými sú predseda kremeľskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev či čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Ten sa tam objavil pravdepodobne preto, že v oddieloch vzbúrencov operujúcich na Ukrajine je podľa ukrajinskej polície SBU množstvo Čečencov, ktorí údajne patria k najradikálnejším krídlam rebelov.

Kadyrov, ktorý je Putinovým obľúbencom, ale tvrdí, že za pôsobenie Čečencov v zahraničí nezodpovedá.

Medzi organizáciami podliehajúcimi sankciám sú aj nové samozvané útvary – Donecká a Luhanská ľudová republika. Brusel sem taktiež zaradil krymské prístavy Sevastopoľ a Kerč, ktoré po anexii polostrova získali Rusi.

Zákaz vstupu a obchodov

Sankcie EÚ sa momentálne týkajú 87 jednotlivcov a dvadsiatich organizácií.Všetci majú zákaz vstupu do Únie a pokiaľ sa ich aktíva objavia v niektorej európskej banke, musia byť zmrazené.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Európske firmy majú zákaz s nimi obchodovať.

Rozhodnutie o rozšírení sankcií proti Rusku pre odmietnutie Moskvy prispieť k upokojeniu situácie na Ukrajine, padlo na schôdzke najvyšších predstaviteľov krajín Únie už 16. júla. EÚ vo štvrtok však oznámila, že plánuje výrazne obmedziť aktivity ruských bánk so štátnou účasťou na finančných trhoch a širšími sankciami poškodiť ruské hospodárstvo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices