V Európe sa črtá energetická kríza! Rusko dodáva EÚ takmer 40% všetkého zemného plynu

energy
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Jedným zo zásadných problémov pre Európu sú dodávky plynu. Parlament aj vlády členských krajín sa snažia ukončiť závislosť na Rusku, ktoré nám dodáva 39 % všetkého zemného plynu. Napriek silnému úsiliu dováža EÚ vyše 60 % plynu
a 80 % ropy.

Jedným z možných riešení energetického problému je plynový terminál Zeebrugge v Belgicku. Ten patrí k najväčším v Európe a dodáva jej takmer 10 % všetkého plynu.
Do roku 2015 má byť dokončené druhé mólo pre náklad a výklad skvapalneného plynu. Skladovacia kapacita siaha až do 50 miliárd kubíkov plynu.

Rok 2018 by mal byť rokom, kedy bude vybudovaný nový plynovod pre dodávky do južnej Európy. Transjadranský plynovod dlhý 800 km by mal prepojiť grécko-tureckú hranicu s Talianskom krížom cez Grécko, Albánsko a Jadranské more.

Riešenie môže priniesť aj investícia do obnoviteľných zdrojov. Z nich sa v súčasnosti vyrobí 14 % spotrebovanej energie. Cieľom je do roku 2020 vyrábať 20 %. Energia z obnoviteľných zdrojov je však drahšia ako tradičné fosílne palivá. Príklon k obnoviteľným zdrojom by však mohol nastať pri rastúcich cenách ropy a plynu.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Európa nemá príjemné vyhliadky ani v súvislosti s elektrinou. Europoslanci tlačia na investície a prepojenie elektrických sietí medzi členskými štátmi. Cestou je aj zníženie dovozných nákladov. Keby sa štáty spojili a jednotne vyjednávali so zahraničnými dodávateľmi, bolo by možné stlačiť ceny.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices