Rokovania o TTIP naberajú na obrátkach, uzavrieť by sa mali do konca budúceho roka

Európsky parlament
Rokovania v EP. PHOTO: Flickr.

Minulý týždeň sa uskutočnilo v poradí už šieste kolo rokovaní medzi EÚ a USA o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP). Európsky parlament by sa mal tejto téme venovať až do konca budúceho roku. O pripravovanej dohode ale aj o iných veciach sme sa porozprávali s nemeckým poslancom Berndom Langom, členom skupiny Socialistov a demokratov a predsedom Výboru pre medzinárodný obchod. 

O TTIP sa hovorí už dosť dlhý čas. Akú úlohu v týchto rokovaniach zohráva Európsky parlament? 

Parlament reprezentuje občanov, snaží sa preto zastupovať a posilňovať ich záujmy. Počas rokovaní je nevyhnutné zachovať transparentnosť, no musíme brať do úvahy aj mnoho iných vecí. V konečnom dôsledku je to Parlament, ktorý rozhoduje o obchodných dohodách. Komisii preto môžem odporúčať len to, aby túto skutočnosť vzala na vedomie.

Zavrhnutím dohody ACTA sme dali najavo, že na medzinárodné dohody sa pozeráme s kritickým okom a dokážeme si vytvoriť vlastný názor.

Veľa ľudí vidí TTIP skôr ako hrozbu a nie ako pomoc pre európskych pracovníkov a spotrebiteľov. Na ktoré otázky tejto dohody by sa mal podľa vás Parlament sústrediť najviac?

V prvom rade je to transparentnosť, ktorá nám pomôže opätovne získať dôveru občanov. Všetky základné dokumenty by mali byť verejne prístupné.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Rovnako je potrebné pripomenúť, že Európska únia má svoje vlastné chápanie otázok, ako je napríklad ochrana spotrebiteľov, bezpečnosť potravín či účasť zamestnancov. Tieto štandardy je pre ňu dôležité zachovať aj v obchodných dohodách s tretími stranami. Podľa mňa tu nejde o voľný obchod ale skôr o spravodlivý a poctivý obchod.

Čo iné okrem TTIP sa chystá Výbor pre medzinárodný obchod riešiť v blízkej budúcnosti?

Budeme rokovať o viacerých ďalších zmluvách – s Kanadou, Singapurom, Vietnamom, Japonskom a inými krajinami. Chystá sa aj obnovenie obchodnej dohody s Mexikom. Takisto sa budeme podieľať na rokovaniach o pripravovanej multilaterálnej Dohode o obchode so službami (TiSA).

Veľa sa toho deje aj na pôde Svetovej obchodnej organizácie. Myslím si, že by sme nemali podpisovať len bilaterálne dohody, sústrediť by sme sa mali skôr na tie multilaterálne.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices