Euro je voči doláru na najnižšej úrovni od novembra 2013

euro
PHOTO: Flickr.

Nočné zisky, ktoré si v pondelok nadránom euro pripisovalo voči doláru a polepšilo si na dohľad úrovne 1,3550 EURUSD, napokon neudržalo a hneď po príchode európskych obchodníkov k monitorom sa porúčalo nadol smerom k úrovni 1,3520 EURUSD.

Pozornosť sa totiž sústredila na geopolitické napätie za našimi východnými hranicami. Euru neumožnili posilniť ani správy, že nemecká Bundesbank očakáva za druhý kvartál
stagnáciu nemeckej ekonomiky. Americký dolár žal v utorok zisky, keď dopyt po ňom zapríčinil jeho posilnenie voči euru až na 8 – mesačné maximum na úrovni 1,3460 EURUSD.

Za posilňovaním dolára stáli predovšetkým očakávania rozdielneho smerovania menových politík v eurozóne a v USA. Keďže sa v stredu na trhu neobjavili žiadne správy, ktoré by mali za následok výraznejší kurzový pohyb, euro zotrvalo na 8 – mesačných minimách. Vo štvrtok sme sa dozvedeli, že v USA predminulý týždeň pribudlo najmenej nových žiadateľov o prácu od začiatku roka 2006. Americká ekonomika sa tak naďalej zotavuje, čo sa premieta aj do zlepšeného vývoja na tamojšom trhu práce.

Dôvod na mierny optimizmus si ale našli aj tí, ktorých viac zaujíma vývoj v eurozóne. Predstihové indikátory PMI z Francúzska, Nemecka i eurozóny ako takej totiž prekonali očakávania a poukázali na zlepšenie vnímania situácie manažérmi v oblastiach priemyslu i služieb. Ešte pred zverejnením dát PMI euro voči doláru otestovalo nové viac ako 8 – mesačné minimum, keď sa zosunulo na úroveň 1,3438 EURUSD.

„Pozitívne prekvapenie v podobe vyšších hodnôt predstihových indikátorov ale vystrelilo euro nahor a jeho rast sa zastavil až na úrovni 1,3485 EURUSD“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. To však bolo aj jeho štvrtkové maximum a po zvyšok obchodovania na sile postupne strácalo. V závere dňa svietila v kolónke kurzu eura voči doláru hodnota 1,3464 EURUSD, teda totožná ako v stredu.

Zatiaľ čo štvrtkové mäkké dáta z Nemecka v podobe prieskumov nákupných manažérov PMI pozitívne prekvapili, piatkové výsledky prieskumov Ifo naopak sklamali. Euro sa tak porúčalo nadol a zaknihovalo si nové viac než osemmesačné minimum voči doláru na úrovni 1,3422 EURUSD. V priebehu dňa sa euru nepodarilo odraziť výraznejšie nahor a deň i týždeň napokon ukončilo na úrovni 1,3430 EURUSD, teda o – 0,7 % slabšie ako predchádzajúci piatok.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Spomedzi mien nášho regiónu sa minulý týždeň najviac darilo maďarskému forintu, ktorý si do piatku voči euru polepšil o pol percenta na úroveň 308,50 EURHUF po tom, ako maďarská centrálna banka [MNB] ukončila cyklus znižovania úrokových sadzieb. Nepatrné posilnenie o necelú desatinku percenta si voči euru zaknihoval aj poľský zlotý, ktorý sa v piatok večer obchodoval pri kurze 4,1460 EURPLN. Česká koruna naopak minulý týždeň mierne oslabila, keď si odpísala – 0,2 % a priblížila sa k úrovni 27,500 EURCZK.

Maďarská MNB ukončila dvojročný cyklus znižovania sadzieb 

Maďarská centrálna banka v utorok zasadla a prekvapila. Znížila síce základnú úrokovú sadzbu, čo sme predpokladali, ale odhodlala sa k výraznejšiemu kroku, než boli naše i trhové očakávania. MNB totiž okresala základnú sadzbu o – 0,20 p. b. na úroveň 2,10 %. Maďari zrejme nemajú v obľube okrúhle čísla, pretože centrálna banka v následnom stanovisku uviedla, že týmto krokom sa dva roky trvajúce uvoľňovanie menovej politiky v Maďarsku končí. Za 24 mesiacov, teda od augusta 2012, znížila MNB základnú úrokovú sadzbu o – 4,90 p. b.

Tento týždeň rozhodujú o menovej politike dve centrálne banky, ktorým sa v našich reportoch venujeme. V stredu 30. júla sa dozvieme, aká menová politika bude platiť najbližšie týždne v USA, keďže zasadá americký Fed. Predpokladáme, že základná úroková sadzba v USA zostane bez zmeny na úrovni 0,25 % a objem stimulov v rámci stále prebiehajúceho kvantitatívneho uvoľňovania sa zníži o – 10 mld. USD na 25 mld. USD mesačne. Vo štvrtok zasadnú českí centrálni bankári, ktorí sadzbami takmer určite hýbať nebudú. Základná úroková sadzba v ČR tak zostane bez zmeny na úrovni 0,05 % a ČNB ponechá v platnosti aj kurz EURCZK, ktorý je odhodlaná brániť.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices