david martin
David Martin, europoslanec. PHOTO: © European Union 2014

Europoslanec Martin: Dohodu medzi EÚ a USA pochováme, keď nám povie Komisia

david martin
David Martin, europoslanec. PHOTO: © European Union 2014

David Martin, anglický sociálny demokrat, na spoločnom rokovaní europoslancov vyhlásil, že aj napriek tomu, že socialisti hrdo stáli pri zrode nielen myšlienky, ale aj počiatočných rokovaní o voľnej zóne obchodu medzi EÚ a USA, sú pripravení túto dohodu nepodporiť. Urobia tak však len po odmietavom rozhodnutí Európskej komisie.

Osemnásteho júna 2013 boli zahájené rokovania o Dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojenými štátmi americkými (USA). Táto dohoda by v konečnom dôsledku znamenala hospodársky rast pre obidve krajiny, tvrdia ekonómovia. Priniesla by zrušenie colných poplatkov a iných obchodných obmedzení.  K rokovaciemu stolu boli prizvaní aj zástupcovia podnikateľov, spotrebiteľov, odborov, aj environmentálnych skupín.

Medzi politikmi Únie čoraz častejšie počuť hlasy o dôležitosti ochrany spotrebiteľa a o zabezpečení lepšieho prístupu malým a stredným podnikom k týmto trhom. Reinhard Bütikofer zo Skupiny Zelených však svojich kolegov obviňuje z nekalých úmyslov: „Chcú využiť TTIP na pokútne dosiahnutie sebeckých korporátnych záujmov.“

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

Viac..  Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

O tkl

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices