Program Erasmus zlomil tento rok svoj ďalší rekord

erasmus
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Študentský výmenný program Erasmus využíva čoraz viac a viac študentov. Počas školského roku 2012/2013 mohlo vďaka nemu študovať v zahraničí až takmer 270 000 mladých ľudí. Tieto čísla by mali v budúcnosti ešte narásť. Parlament totiž podporil nový a vylepšený program Erasmus+, ktorý by sa mal spustiť už tento september. Zozbierali sme pre vás niekoľko zaujímavých faktov, čítajte ďalej.

Od svojho založenia v roku 1987 žal program Erasmus len samé úspechy. Tento rok sa ho zúčastnil už trimiliónty študent! Počas školského roku 2012/2013 boli v rámci neho udelené granty až takmer 270 000 študentom, čo predstavuje nový rekord a 6 percentný nárast oproti vlaňajšiemu roku.

Program podporuje aj pracovné stáže v podnikoch pôsobiacich v zahraničí. Tie si vybrala až pätina študentov (55 000). Počet týchto stážistov vzrástol oproti minulému roku o 16 percent.

Najviac zahraničných študentov k sebe prilákalo Španielsko, Nemecko a Francúzsko. Španielsko stojí aj na čele opačného rebríčka – do zahraničia počas uplynulého školského roka vyslalo takmer 40 000 študentov, hneď za ním stoja Nemecko, Taliansko a Poľsko. Zo Slovenska sa do zahraničia vydalo 3008 študentov, o 12 percent viac ako predchádzajúci rok.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Účastníkom programu sa udeľuje štipendium alebo grant, ktorý slúži na čiastočné pokrytie nákladov na cestovanie a život v zahraničí. Jeho priemerná hodnota dosiahla tento rok hodnotu 272 eur na mesiac. Minulý rok to bolo priemere 250 eur. V niektorých krajinách študenti okrem tohto grantu získavajú aj príspevky od štátu, regiónu alebo niektorých úradov.

O ram

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices