Ak Rusi zastavia Ukrajincom plyn, spustíme spätný tok

plyn
PHOTO: Flickr.

Na Slovensku sa prepisuje história! Až doteraz sme si k nám dovážali plyn z Ruska. Časy sa však menia a my ho teraz práve naopak budeme vyvážať.

Starý plynovod robotníci prestrihli a prepojili s kompresorovou stanicou. Priemer potrubia je 70 centimetrov. Plynári postupovali tak, ako keby stavali úplne nový plynovod. Najprv teda do zeme vykopali ryhu a potom do nej vložili jednotlivé časti potrubia, ktoré pospájali.

Utajený režim

„Po ukončení zváračských prác kolegovia úspešne vykonali tlakové skúšky na prepojovacom potrubí. V prvej polovici augusta bude nasledovať prvé napustenie plynu a natlakovanie prepojovacieho plynovodu,“ tvrdí hovorca Eurostream Vahram Chuguryan.

Všetky práce prebiehali v utajenom režime. K strategickému objektu sa nemohli priblížiť ani dedinčania bývajúci neďaleko. Prísne bezpečnostné opatrenia súvisia aj s blízkosťou hranice s Ukrajinou.

Testovacia prevádzka

Slovenská strana hlási, že je už na spätný tok plynu po technickej stránke pripravená. Spustenie ostrej prevádzky závisí najmä od našich východných susedov.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

„Spustenie testovacej prevádzky sa predpokladá v druhej polovici augusta, respektíve začiatkom septembra po vzájomnej dohode s ukrajinskou stranou,“ pokračuje Chuguryan.

Ukrajinci tak aj vďaka našej pomoci v prípade zastavenia dodávok plynu zo strany Ruska v zime nezamrznú. Ak budú platiť pošleme im toľko plynu, koľko sa do potrubia zmestí.

„Celková kapacita plynovodu Vojany bude 10 miliárd metrov kubických ročne,“ dodáva Chuguryan.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices