Ceny ropy opäť stúpajú. O koľko zdražela za posledný týždeň?

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nosnou témou minulotýždňového obchodovania na trhu s ropou bol vývoj na Ukrajine. „V pondelok zdražela ropa Brent na úroveň 107,68 USD za barel po tom, ako zostrelenie civilného lietadla nad ukrajinským územím zvýšilo geopolitické napätie“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. V utorok ropa Brent mierne zlacnela na 107,33 USD za barel po správe Amerického ropného inštitútu, podľa ktorej zásoby ropy v USA klesli miernejšie, než sa čakalo.

Už v stredu ale ropa Brent opäť zdražela až nad hladinu 108 dolárov za barel po tom, ako sa šírilo napätie nielen na Ukrajine, ale aj na Blízkom východe. Zhoršená
prognóza tohtoročného globálneho hospodárskeho rastu v podaní Medzinárodného menového fondu mala vo štvrtok za následok zlacnenie ropy Brent na 107,07 USD za barel. V piatok sa ale situácia zvrtla.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Sankcie západných mocností voči Ruskej federácii a nové obavy z narušenia dodávok čierneho zlata do Európy sa podpísali pod cenový rast ropy Brent až na úroveň 108,39 USD za barel, čo bola najvyššia úroveň od 10. júla 2014. Za celý uplynulý týždeň tak ropa Brent zdražela o 1,1 %, medzimesačne však bola stále o – 4,5 % lacnejšia.

O ram

Odporúčame pozrieť

benzin

Ropa zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Motoristi po celom svete tankujú za menej

SLOVENSKO/SVET / Ropa tento týždeň zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Dodávatelia dokonca platili odberateľom a čierne …

Consent choices