Európsky parlament má prázdniny. Čo prinesie jeseň?

Juncker
Jean-Claude Juncker, nový predseda Európskej komisie. PHOTO: Flickr.

Novým predsedom Komisie sa stál Juncker. Jeho prvoradou úlohou je vytvoriť si silný tím, ktorý ho v jeho predsedovaní bude sprevádzať. Voľby do kolégia začnú v októbri.

Nepokoje na Ukrajine, v Iraku a Gaze, či pričlenenie Krymu k Rusku odhalilo rozdiely v názoroch štátov. Stále silnejú hlasy volajúce po prísnejších sankciách, ktoré by uškodili prezidentovi Putinovi. Jednou z hlavných tém bude teda zahraničná politika EÚ.

Imigrácia je problém, ktorý najviac trápi juh Európy. Za ochranu hraníc zodpovedajú členské štáty. Ak situáciu nezvládajú, môžu sa obrátiť na Frontex – agentúru pre bezpečnosť hraníc. Situácia je však stále horšia a žiadosti Talianska o pomoc iných štátov zostávajú nevypočuté. V septembri sa zistí, ako bude predsedníctvo pokračovať v riešení tohto problému.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Prioritami nasledujúcich rokov je tvorba pracovných čo môže znamenať, že z rozpočtu pôjde viac peňazí na Erasmus či zamestnanosť. Po letných prázdninách čaká EÚ aj udeľovanie Sacharovovej ceny, ale aj hľadanie nových, ekologickejších spôsobov zabezpečenia dodávok energie.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices