Flašíková Beňová 2
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Monika Flašíková Beňová: EÚ nemá žiadnu spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku

Flašíková Beňová 2
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 – source: EP.

Dlhoročná europoslankyňa Monika Flašíková Beňová opisuje svoje budúce pôsobenie vo výboroch, a tiež budúcu spoluprácu so slovenskými poslancami. Eurovoľby 2014 hodnotí ako zlyhanie všetkých politických strán, ktoré musia začať ochotne komunikovať s voličmi aj o európskych témach.

 Do ktorých výborov ste sa v novom volebnom období pridali?

– Nechala som si riadne členstvo vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti, pretože sa tomu venujem už dlho, odkedy som v Európskom parlamente. A sú to všetko témy, ktoré sa ma osobne týkajú, ktoré sa vždy snažím riešiť. Druhý výbor som zmenila. Mala som Výbor pre zahraničné záležitosti, ale po tom, čo sa udialo na Ukrajine som zistila, že Európska únia nemá žiadnu spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Sú to len nejaké formálne schválené rezolúcie, ktoré nemajú žiaden dosah a výpovednú hodnotu. Takže som si radšej vybrala výbor, ktorý ma podľa mňa väčší zmysel, a to Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

V čom vidíte hlavný zmysel tohto výboru?

– Týka sa veľmi dôležitých tém, pretože tam presahuje oblasť energetiky, kde musí Európska únia hľadať nejakú cestu energetickej bezpečnosti a samostatnosti. Ďalej budeme mať veľkú diskusiu o tabakovej smernici. Pôjde najmä ochranu zdravia, ale aj o peniaze do štátnych rozpočtov a samozrejme aj o boj proti čiernej výrobe cigariet. Tiež sa tento výbor veľmi úzko súvisí s CARS 20/20, čo je iniciatíva pre automobilový priemysel. Ten je pre Slovenskú republiku aj pre V4 mimoriadne dôležitý, a aj preto sa chcem tejto oblasti venovať.

Aká bude podľa vás spolupráca s novozvolenými poslancami?

– Poslanci z rovnakej krajiny by sa mali dohodnúť na spoločnom postupe pri konkrétnych veciach. Inak je to tu úplne rovnaké ako v Národnej rade Slovenskej republiky alebo v iných parlamentoch. Kolegovia, ktorí sú v pravicových frakciách alebo v pravicových skupinách majú svoje názory a my, ktorí sme v stredoľavých, máme svoje názory. Ako príklad spomeniem, že v predchádzajúcom legislatívnom období, čo nie je žiadne tajomstvo, som často prichádzala do konfliktu s pánom Mikolášikom a s pani Záborskou. Majú celkom iné predstavy v etických otázkach ako mám ja. Ale v tých témach, ktoré sa týkali Slovenskej republiky, tam sme sa dohodnúť vedeli. Preto si myslím, že pri témach, ktoré budú v záujme Slovenska sa určite dohodneme. A pri iných témach sa proste nedohodneme. To je v politike úplne prirodzené.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Ešte v súvislosti s eurovoľbami, boli ste spokojná s kampaňou a s jej výsledkom?

– Volebná kampaň SMER-u bola prakticky neviditeľná. Mali sme kampaň len 15 dní a nemali sme takmer žiadnu vonkajšiu vizualizáciu aj relácií bolo pomerne málo. Takže na to, akú slabú sme mali kampaň, bola úspešnosť pomerne vysoká. Ja za seba musím povedať, že som mala od agentúry, ktorá pre nás robila kampaň, jednak veľmi zlé billboardy, na ktorých som akoby ani nebola ja ale niekto, kto sa mal na mňa podobať. A jednak som ich mala 15, aj to všetky v Bratislave. Čiže som vlastne nemala žiadnu kampaň, ak to tak môžem zhrnúť. A získať bez kampane 46 tisíc hlasov považujem za úžasný osobný úspech. No ale samozrejme, keď zoberieme všeobecnú účasť, tak bola neospravedlniteľne nízka. Neospravedlniteľne pre všetky politické strany a hnutia na Slovensku.

Prečo neospravedlniteľná?

– Pretože taká nízka účasť je výsledkom neochoty strán komunikovať európsku politiku. Neochota vysvetľovať, aké sú kompetencie európskych inštitúcií, bola a je stále veľmi vysoká. A samozrejme, tak ako už obligatórne, sa nakoniec celá kampaň zvrhla len do výpočtu benefitov budúcich 13 poslankýň a poslancov. Z môjho pohľadu to pre ľudí bolo tiež demotivujúce. Namiesto toho, aby poslanci dostali nejaký priestor urobiť odpočet svojej práce. Takže sa treba na celú prezentáciu európskych politík a Európskeho parlamentu pozrieť úplne po novom a hľadať možnosti ako občanom priblížiť prácu inštitúcií Európskej únie. Ale to sa musia naozaj zapojiť všetci.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

O mon

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices