Talianske predsedníctvo sľubuje silnú a nápomocnú Európu

simona bonafe
Simona Bonafè. PHOTO: Flickr.

Nastupujúceho talianske predsedníctvo sa ocitlo pred mnohými závažnými otázkami. Jednou z hlavných tém je otázka vojny v pásme Gazy, ale aj spôsob, ako dostať hospodárstvo na správnu cestu.

Postavenie Európskej únie v otázke izraelsko-palestínskeho konfliktu je mnohým neznáme. Talianska poslankyňa Simona Bonafѐ hovorí: „Potrebujeme spoločnú zahraničnú politiku, nateraz ju nemáme. Netreba ju len tam, kde má Európa hovoriť jedným hlasom. Tiež potrebujeme politiku pre Stredomorie. Lebo kým neprijmeme fakt, že stredomorské záležitosti výrazne ovplyvňujú našu politiku, nikto nám nebude dôverovať, ak navrhneme diskusiu o potrebách Izraela a Palestíny.“

Ďalšou nosnou témou je integrácia trhov. Mnohí ľudia si myslia, že Británia chce hlboko integrovanú hospodársku, no nie politickú úniu. Otázkou je ako môže jedno fungovať bez druhého. Poslankyňa Bonafѐ verí projektu Spojených štátov európskych. Vyzdvihuje vidinu Európy, ktorá sa sústredí na ľudí a rast, a má odpovede pre 27 miliónov nezamestnaných.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Riešenie a možná cesta k vysnenej Európe podľa talianskeho predsedníctva spočíva v zrušení úsporných politík. Naopak, treba začať využívať Pakt stability aj z hľadiska flexibility. Rovnako obnova priemyslu musí vychádzať z udržateľnosti životného prostredia a technológií. Talianske predsedníctvo chce silnú Európu z pohľadu verejných financií, no zároveň nápomocnú. Dôležitá je podpora solidarity, ktorá má spočívať v napredovaní zdravotníckeho priemyslu, ako aj v riešení problémov s imigráciou.

Viac sa dozviete v priloženom videu:  

O vik

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices