Únia sa dohodla na nových sankciách proti Rusku

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Európski diplomati dosiahli v pondelok predbežnú dohodu o rozšírenom zozname osôb a spoločností, proti ktorým zavedie prísnejšie sankcie za postup Ruska v ukrajinskej kríze.

Dohodli sa na výraznejšom obmedzení obchodovania a investovania na Kryme, ktorý sa odtrhol od Ukrajiny a pripojil k Ruskej federácii.

Diplomati budú rokovať aj v utorok o zavedení širších ekonomických sankcií, ktoré budú zamerané proti kapitálovým trhom a obranným a vyspelým technológiám. Presné znenie sankcií bude známe v stredu. 

EÚ doteraz zaradila na svoj sankčný zoznam 87 ľudí a 20 firiem. Pribudnúť by naň malo osem nových mien a tri spoločnosti.

Embargo na zbrane

Sankcie v podobe zákazu vycestovania a zmrazovania aktív sa tentokrát budú týkať napríklad šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova, šéfa parlamentného výboru pre zahraničné tajné služby Michaila Fradkova, šéfa Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa a čečenského lídra Ramzana Kadyrova.

Počíta sa aj s embargom na predaj zbraní Rusku a obmedzeniami pri vývoze technológií s využitím v civilnom a zbrojárskom priemysle, ako aj v energetike s výnimkou plynárenského sektoru.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Investori v členských štátoch únie budú mať tiež zakázané kupovať nové akcie a dlhopisy bánk, v ktorý má ruský štát podiel aspoň 50 percent.

Neochota Rusov

Po vyše mesiaci zvažovania sa EÚ odhodlala sprísniť a rozšíriť sankcie po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami. Tragédiu neprežilo 298 ľudí. 

Dôvodom je tiež pokračujúca neochota Ruska prispieť k upokojeniu situácie na východe Ukrajiny. Nové sankcie by mal schváliť summit únie koncom augusta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Sankciu voči Rusku v zásade fungujú, riešime ich obchádzanie

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Po …

Consent choices