Prioritou kohéznej politiky do roku 2020 je tvorba pracovných miest

kohézna politika
Rokovanie o rozpočte kohéznej politiky na roky 2014-2020. FOTO: Flickr.

Kohézna politika alebo politika súdržnosti sa snaží zmenšovať rozdiely v rámci hospodárskej a sociálnej situácie v 274 regiónoch Európskej únie. Európska komisia touto politikou podporuje hospodársky rast, tvorbu pracovných miest a zabezpečuje konkurencieschopnosť. Dosahovanie cieľov  spadá pod stratégiu udržateľného rastu Európa 2020.

V uplynulých piatich rokoch sa vďaka súdržnosti politiky Európskej únie vytvorilo 600 tisíc pracovných miest. Tiež sa investovalo do odbornej prípravy ľudí, aby sa zlepšila ich zamestnateľnosť. Preto sú investície kohéznej politiky v rokoch 2014 až 2020 smerované aj na podporu malých a stredne veľkých podnikov, zamestnanosť a mobilitu, či lepšie vzdelávanie. Dôraz Únia kladie aj na riešenie nezamestnanosti mladých ľudí, tým že im vytvára pracovné záruky.

Komisári ako prioritu v nasledujúcom období označili aj výskum a inovácie, digitálnu agendu, nízkouhlíkové hospodárstvo a lepšiu verejnú správu. Okrem toho budú uľahčené možnosti cezhraničnej spolupráce regiónov EÚ.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Kohézny fond a Európsky sociálny fond prispejú investíciami vo výške jednej tretiny z celkového rozpočtu EÚ. Tieto investície sú koordinované s Európskym poľnohospodárskym fondom pre rozvoj vidieka a Európskym námorným a rybárskym fondom.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Juzryca: Kohézna politika je neefektívna, za vložené peniaze nedosahujeme dobré výsledky. VIDEOBLOG

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices