Španielsko hlási lepšie časy

spanielsko
PHOTO: Flickr.

Zdá sa to ako rozprávka. Lepšie časy hlási aj Španielsko. Noviny radostne oznamujú, že čistý zisk banky Bankia (bankový konglomerát pozliepaný zo siedmych krachujúcich bánk v roku 2010) sa v 1. polroku zvýšil na 432 miliónov eur z 200 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Len škoda, že v roku 2012 utrpela stratu viac ako 19 miliárd eur. Strelu na bránu odvrátilo aj Portugalsko. Akcie problematickej banky BES vyleteli hore po tom, čo vstup do banky oznámili medzinárodní investori, vrátane Goldman Sachs.

Lepšie dni podčiarkuje aj Litva, ktorá dostala definitívne potvrdenie svojho vstupu do eurozóny v roku 2015. Na ekonomické otĺkanie ostalo Francúzsko, kde počet nezamestnaných v júni medziročne narástol o 10 % a atakuje hranicu 5,5 milióna ľudí. Ukazovanie prstom už štve aj francúzskych politikov.

Proti kandidatúre bývalého ministra financií Moscoviciho za komisára pre ekonomiku sa zdvihol veľký odpor. Ten sa voči tomu ohradzuje: „Musíme zastaviť to otĺkanie Francúzska. Francúzsko je seriózna krajina, ktorej ľudia môžu dôverovať. A francúzsky komisár, bez ohľadu na portfólio, je komisár, ktorému možno dôverovať.“ Tak budeme teda dôverovať, že Francúzsko na tretí krát splní posledné dohodnuté pravidlá o výške deficitu, lebo už sa mu to dva krát nepodarilo, zhodou okolností práve pod Moscovicim.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Pôvodný bruselský návrh ušetriť 40 % energie do roku 2030 bol seknutý na 30 %

V Bruseli sem-tam príde aj vytriezvenie z opojenia veľkolepými cieľmi a grandióznymi stratégiami platenými občanmi. Vytriezvenie ale znamená, že cieľ je o niečo menej grandiózny, ale rovnako samoúčelný a ekonomicky škodlivý. Pôvodný návrh ušetriť 40 % energie do roku 2030 bol seknutý na 30 %. Stále sa však jedná o výrazné navýšenie cieľa z roku 2020. Dúfajme, že konečný cieľ „energetickej politiky“ nebude návrat do jaskýň.

Svet pred pár dňami pobavil turecký vicepremiér. Podľa neho by sa nemali ženy na ulici smiať, pretože je to známka morálneho rozkladu. Turecké ženy následne zaplavili sociálne média zábermi zakázaného smiechu na ulici.

Aj vy sa zasmejte. Kým to dakto nezakáže – alebo nezdaní!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices