Hladomor v Južnom Sudáne! Brusel do oblasti posiela milióny EUR

Južný Sudán
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia podpísala dve významné zmluvy s Organizáciou Spojených národov týkajúce sa potravinovej pomoci pre Južný Sudán. Krajina nachádzajúca sa v severovýchodnej Afrike je odkázaná na humanitárna pomoc od vypuknutia ozbrojeného povstania v hlavnom meste Juba z decembra 2013. Toto povstanie sa následne rozšírilo a Južný Sudán okrem hladu a presídľovania zasiahla aj cholera, na ktorú už zomrelo viac ako 100 nakazených.

Svetový potravinový program (WFP) bude v celkovej výške 14 miliónov € dodávať životne potrebné potraviny a tiež dozerať na prevoz humanitárneho nákladu v Južnom Sudáne. Táto pomoc uľahčí život približne 1,7 miliónu ľudí, ktorí sú na ňu nevyhnutne odkázaní. „Najmladšia svetová krajina je na pokraji hladomoru z dôvodu bojov a zničenej úrody. Počty postihnutých ľudí sú desivé: takmer sedem miliónov ľudí je ohrozených hladom,” informovala Kristalina Georgieva, eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Európska únia v spolupráci so Svetovým potravinovým programom formou poukazov alebo hotovosťou, za ktoré si ľudia budú môcť kúpiť potraviny na miestnych trhoch. Hlavná pomoc humanitárnych síl spočíva v zabezpečovaní jedla, čistej vody, zdravotnej starostlivosti, prístrešia a ochrany. OSN zaradila Južný Sudán do kategórie tri, čo je najvyšší stupeň potreby humanitárnej pomoci. Tím humanitárnych expertov z Európskej komisie, ktorý je v krajine, monitoruje situáciu, pričom dohliada aj na využívanie finančných prostriedkov EÚ. 

O mon

Odporúčame pozrieť

potraviny

Európska federácia potravinových bánk hovorí o potravinovej neistote Ukrajincov

Päť miliónov Ukrajincov sa počas zimy ocitlo v situácii potravinovej neistoty. Uviedol to predseda Európskej …

Consent choices