Strašné! Proti ebole v západnej Afrike možno nepomôžu ani peniaze z Bruselu

ebola
PHOTO: Ilustračné Flickr.

EÚ poskytla 2 milióny eur na riešenie problému s vypuknutím eboly v západnej Afrike. Ide o jedno z najväčších vypuknutí tohto ochorenia aké kedy krajina zaznamenala. Úroveň kontaminácie je stále vysoká.

Kristalina Georgievová, komisárka pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia povedala, že EÚ musí zdvojnásobiť úsilie, ktoré by zabránilo ďalším stratám na životoch. Zároveň vyslovila uznanie zdravotníckym odborníkom, ktorí priamo na mieste aj napriek ohrozeniu vlastného života pomáhajú obetiam po celé dni.  Do postihnutých oblastí boli vyslaní odborníci, ktorí posúdia situáciu a ďalej budú spolupracovať s príslušnými orgánmi.

Dodatočné finančné prostriedky EÚ prispeje na obmedzenie šírenia epidémie a na poskytnutie zdravotnej pomoci priamo v postihnutých miestach. Pomoc bude poskytnutá aj od partnerských organizácii ako je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), organizácia „lekári bez hraníc“ či Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Epidémia eboly mala devastujúci účinok predovšetkým v Libérii, Guinei a Sierre Leone. Epidémia postihla približne 1200 a zabila 670 ľudí, medzi ktorými bolo aj mnoho zdravotníckych odborníkov. Riziko, že by sa nákaza šírila do Európy je nízke. Väčšina prípadov sa nachádza v odľahlých oblastiach postihnutých krajín. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb však priebežne monitoruje situáciu.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Niekoľko európskych tímov bolo v rámci európskeho projektu pre mobilné laboratória pre boj proti nebezpečným infekčným chorobám nasadených do Guinei. Tam majú pomáhať pri diagnostike vírusovej hemoragickej horúčky, analýze vzoriek a prípadnom riešení choroby. Tiež boli do postihnutých oblastí nasadení odborníci z Európskeho úradu pre urgentnú humanitárnu pomoc (ECHO).

O vik

Odporúčame pozrieť

lekar, zdravie

EÚ prispeje ďalších 125 miliónov eur na zvýšenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti vo svete

Európska únia investuje ďalších 125 miliónov eur na posilnenie zdravotných systémov, najmä s cieľom zvýšiť …

Consent choices