Brusel vyvíja systém, ktorý vám zaparkuje auto. Dáva na to milióny EUR

parkovanie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia investovala 5,6 miliónov eur do projektu, ktorého cieľom je vytvoriť vozidlá, ktoré nájdu parkovacie miesto a zaparkujú samé. Tento parkovací systém by sa mal do pozornosti verejnosti dostať v najbližších rokoch.

Ide o projekt, na ktorom sa podieľajú vedci z Nemecka,  Talianska, Veľkej Británie i Švajčiarska. Prvé testy sa konali v tomto roku na letisku v Stuttgarte. Vedci tvrdia, že v budúcnosti bude stále viac a viac ľudí používať autá na elektrický pohon a striedať formy dopravy. Cieľom je teda vyvinúť nové možnosti parkovania, hlavne kvôli množstvu dopravných uzlov. Dr. Paul Furgale, zástupca riaditeľa Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Zürichu hovorí, že hlavným zámerom je využiť technológie v prospech verejnosti a zlepšiť tak možnosti pre verejnú i súkromnú dopravu.

Spomínaný parkovací systém bude ovládaný pomocou mobilných aplikácií. Vodič nechá auto pred vchodom parkoviska a pomocou mobilu určí jeho miesto. Vozidlo sa pripojí k serveru a zaparkuje samo. V prípade auta na elektrický pohon môže zastaviť na nabíjacej stanici. Rovnako by mal fungovať aj príkaz na privolanie auta.  Nakoľko ale GPS satelitné signály nepokrývajú výlučne všetky parkoviská, vyvíjajú vedci špeciálny kamerový systém. Využívajú pritom znalosti z robotiky i snímanie prostredia tak, aby sa vozidlo dokázalo vyhnúť i nečakaným prekážkam.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

V apríli bola predstavená najnovšia verzia tohto systému. V súčasnosti sa pracuje na detailoch ako je manévrovanie či zabezpečenie spoľahlivosti aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Projekt bude ukončený v roku 2015.  Jeho výsledky môžu byť uvádzané na trh postupne v najbližších rokoch.

Vyvinuté funkcie by mali byť dostatočne efektívne a mali by byť zahrnuté už pri výrobe elektronických vozidiel. Podpredseda Európskej komisie, Neelie Kroes povedal, že je to spôsob ako šetriť čas, peniaze i spôsob ako chrániť životné prostredie.

O vik

Odporúčame pozrieť

parkovanie

Realita niektorých európskych miest: Priplatíte za parkovanie a aj tak dostanete pokutu

KRAKOV / Viete si predstaviť, že za parkovací lístok zaplatíte viac než by ste mali, a …

Consent choices