Šefčovič
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Eurobarometer: Hospodárska situácia sa v najbližších 12 mesiacoch zlepší

Šefčovič
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union 2014 – EP

Výsledky najnovšieho Eurobarometra, čiže celoeurópskeho prieskumu verejnej mienky ukázali, že obyvatelia EÚ zaznamenávajú pozitívne zmeny. Tie podľa ich  názoru priniesli najmä májové voľby do Európskeho parlamentu.

Obyvatelia EÚ ako sa ukázalo v rámci prieskumu, nadobúdajú pocit, že na ich volebnom hlase záleží, pričom 65% účastníkov sa považuje za Európanov. Oproti výsledkom Eurobarometra z jesene 2013 ide o zlepšenie o 6%.

Okrem toho z prieskumu tiež vyplýva optimizmus v súvislosti s hospodárskou situáciou a budúcnosťou EÚ. Prvýkrát od začiatku finančnej krízy pred siedmimi rokmi si viac Európanov myslí, že hospodárska situácia sa v najbližších 12 mesiacoch zlepší. „Zažili sme náročné obdobie, no Európa sa začína spamätávať z krízy. Ukazujú sa prvé plody spoločného európskeho úsilia nasmerovať Európu na cestu oživenia hospodárstva. Nezlepšujú sa iba hospodárske ukazovatele, ale aj postoj občanov k hospodárskej situácii,” vyjadril sa podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Silnie aj podpora eura. V Litve, ktorá plánuje vstup do eurozóny, sa v prospech eura vyjadrilo o 10 percentuálnych bodov viac obyvateľov ako naposledy. Podobné tendencie môžeme pozorovať aj v Lotyšsku a na Cypre.

Jarný štandardný Eurobarometer 2014 sa uskutočnil formou osobných rozhovorov v období od 31. mája do 14. júna 2014. V rámci prieskumu bolo oslovených celkovo 32 689 respondentov zo všetkých členských štátov EÚ a kandidátskych krajín.

O mon

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices