Európska ombudsmanka kritizuje rokovania o TTIP

Emily O'Reilly
Emily O’Reilly. PHOTO: Flickr.

Ombudsmanke Emily O’Reilly sa nepáči, že Komisia skrýva niektoré dokumenty o rokovaniach a povahe Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií (TTIP). Tá má byť po ratifikovaní so Spojenými štátmi najväčšou obchodnou dohodou v dejinách. 

Po tom, čo sa ombudsmanke na stôl dostala sťažnosť o pochybných administratívnych procesoch ohľadom TTIP, napísala Komisii a Rade žiadosť o uverejnenie dôležitých dokumentov s detailmi dohody. Podľa nej sa niektoré listiny utajujú a na ich videnie sa dáva špeciálne privilégium.

„Európske inštitúcie vyvinuli dostatočné úsilie na podporu transparentnej účasti pri debatách o TTIP. Súhlasím, že nie všetky dokumenty z rokovaní môžu byť uverejnené vo fáze rokovaní, ale nesmie sa stať, aby sa oneskorovalo poskytovanie dokumentov niektorým zainteresovaným stranám,“ povedala ombudsmanka.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

K ombudsmanke sa pridávajú aj niektoré občianske združenia, ktoré vidia za dohodou riziko zníženia štandardu pre spotrebiteľov aj záťaž na environmentálne prostredie.

O mve

Odporúčame pozrieť

Emily O REILLY

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať …

Consent choices