Školská výchova by sa mohla zmeniť! Európska komisárka chce deti učiť počítačové kódy

Androulla Vassiliou
Androulla Vassiliou. PHOTO: Flickr.

Európska komisárka pre vzdelávanie, Androulla Vassiliou napísala list ministrom školstva. V ňom ich vyzvala, aby v členských krajinách zabezpečili, že deti budú mať možnosť získať základné kódovacie zručnosti.

List podpísaný aj podpredsedníčkou pre digitálnu agendu, Neelie Kroes, hovorí o tom, že zručnosť kódovania môže byť jedným z riešení nezamestnanosti mladých. Zároveň môže vyplniť rastúcu priepasť, ktorá sa vytvára v oblasti informačných a komunikačných technológií.

Podľa komisárky, môže kódovanie viesť aj k podpore štúdia matematiky, techniky alebo strojárstva. Okrem iného by to mohlo pomôcť študentom rozvíjať analytické myslenie, riešenie problémov tímovej spolupráce, či kreativitu. Tieto možnosti by mali začať u študentov v ranom veku. Práve vtedy majú čas aj priestor na zváženie možnosti ich budúcnosti, ktorá sa môže uberať aj smerom k informatike a kariéry v oblasti IKT.

Súčasťou listu je tiež žiadosť o motiváciu detí na účasti Európskeho týždňa programovania,  ktorý sa bude konať od 11. do 17. októbra. Prvý podobný Európsky týždeň programovania sa konal v novembri 2013 a zúčastnilo sa ho viac ako 10 000 v 26 európskych krajinách.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Prečo je dôležité práve kódovanie?

Kódovanie je dnes gramotnosť. Každá interakcia na počítačoch sa riadi počítačovými kódmi. Základné kódovacie schopnosti sú dnes potrebné vo viacerých profesiách. Je to tiež možnosť, ako nahnať k informatike viac dievčat. Viac ako 90 % z odborných profesií v súčasnej dobe vyžaduje programovacie znalosti. Počet absolventov v počítačových vedách však nedrží krok s týmto dopytom. 

O vik

Odporúčame pozrieť

UEFA sa dohodla s Európskou komisiou, spoločne budú bojovať proti rasizmu a korupcii v športe

Predseda Komisie Barroso, komisárka pre šport Androulla Vassiliou a prezident Európskej futbalovej federácie Platini podpísali dohodu …

Consent choices