Brusel chce systém CASCADE na každom letisku, skúmať má energetické výdavky

Letisko
Letisko. PHOTO: Flickr

Vedci vytvorili počítačový softvér CASCADE po tom, čo sa Komisii nepáčil stav európskych letísk v energetických výdavkoch a dopadu na životné prostredie.  

Výskumníci z Nemecka, Írska, Talianska a Srbska pracovali na softvéri pod strechou Komisie, ktorá jej odklepla 2,6 milióna eur. Aplikáciu zatiaľ testujú len na dvoch letiskách, v rímskom Fiumicino a milánskom Malpensa. CASCADE je systém kamier a snímačov, ktorými zaznamenáva tepelné a energetické výdavky. Podľa zozbieraných dát vie vyhodnotiť, kde a kedy je najlepšie zapínať kúrenie, svetlá, otvárať okná a podobne. Podľa štatistiky ušetril tento program dvom letiskám na spotrebe 6000 MWh. V istej analógii to je 42 000 ton CO2, alebo 840 000 eur. 

Medzinárodná rada pre európske letiská podporí rozšírenie softvéru, čo znamená jeho postupný rozvoj na viac než 450 letísk v EÚ. Ďalšie letiská sa ho dočkajú najskôr na začiatku nového roka.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Koordinátor projektu CASCADE na Fraunhoferovom inštitúte pre solárne energetické systémy v nemeckom Freiburgu Nicolas Réhault povedal: „Inovatívny softvér dokáže detekovať miesta, napr. kedy nie sú nutné simultánne kúrenia, či chladenia. Senzory zachytia miesta, z ktorých veľmi uniká teplo. Systém navrhne riešenie, a v podstate prispeje k efektívnemu využívaniu energetických tokov. “ Okrem toho sa spolieha na to, že systém sa rozšíri aj do iných významných a frekventovaných budov, napr. bánk a nemocníc.

O mve

Odporúčame pozrieť

letisko

Európske letiská očakávajú v roku 2024 viac cestujúcich ako pred pandémiou

Európske letiská očakávajú v budúcom roku viac cestujúcich ako pred pandémiou nového koronavírusu. Po výraznom …

Consent choices