Česká ČNB bude „kačku“ brániť minimálne do roku 2016

ceska koruna
PHOTO: Flickr.

Americký Fed uplynulú stredu v súlade s očakávaniami ponechal základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,25 % a znížil objem stimulov v rámci stále prebiehajúceho kvantitatívneho uvoľňovania o – 10 mld. USD na 25 mld. USD mesačne. Stanovisko po zverejnení rozhodnutia bolo ale mierne rozporuplné, tak ako sú aj samotní členovia menového výboru FOMC.

„Vo štvrtok zasadla aj česká ČNB, ktorá pritvrdila rétoriku a uviedla, že kurz koruny voči euru bude brániť minimálne do začiatku roka 2016“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Doposiaľ pritom uvádzala, že devízové intervencie bude využívať ako nástroj uvoľnenia menovej politiky „len“ do polovice roka 2015. Česká „kačka“ sa v reakcii na vyhlásenie oslabila voči euru o takmer pol percenta na úroveň 27,680 EURCZK, čo je jej najnižšia tohtoročná úroveň. Tento týždeň nás čakajú zasadnutia dvoch centrálnych bánk, ktoré v našom týždenníku monitorujeme.

Ako už tradične vo štvrtok zasadnú britská BoE aj „naša“ ECB. Od oboch centrálnych bánk očakávame rozhodnutie o ponechaní základných sadzieb bez zmeny, t. j. na úrovni 0,50 % v prípade BoE a 0,15 % v prípade ECB.

Ropa Brent za uplynulý týždeň zlacnela o – 3,3 %

Cena ropy Brent aj uplynulý týždeň poklesla a v júli ako takom si dokonca zaknihovala najvýraznejšie mesačné zlacnenie za viac ako dva roky. V pondelok cena ropy Brent poklesla na 107,57 USD za barel po tom, ako pokles dopytu po čiernom zlate v Európe prevážil obavy zo stupňujúceho sa geopolitického napätia. V utorok síce ropa nepatrne zdražela na 107,72 dolárov za barel, no už v stredu zlacnela na 106,51 USD za barel z dôvodu ponuky prevyšujúcej dopyt.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Aj vo štvrtok severomorská ropná zmes zlacnela a to na 106,02 USD za barel. Dôvodom bol nárast zásob benzínu v USA aj napriek prebiehajúcej motoristickej sezóne. Za celý júl ropa Brent zlacnela o – 5,4 %. Ani v prvý augustový deň sa ale cenový pokles ropy Brent nezastavil. V piatok ropa zlacnela na úroveň 104,84 USD za barel a za celý týždeň si tak z ceny odpísala – 3,3 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

benzin

Ropa zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Motoristi po celom svete tankujú za menej

SLOVENSKO/SVET / Ropa tento týždeň zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Dodávatelia dokonca platili odberateľom a čierne …

Consent choices