Euro sa v júli voči doláru oslabilo o – 2,2 %

euroadolár
PHOTO: Flickr.

Úvod týždňa sa na menovom páre EURUSD niesol v pokojnom duchu a euro sa voči  doláru obchodovalo len v úzkom pásme v okolí úrovne 1,3440 EURUSD. Aj utorok bol na zverejnenia dát skôr chudobný. Hneď ráno sklamali stagnujúce maloobchodné tržby v Španielsku a impulz euru nedali ani nemecké dovozné ceny.

Eurodolár si tak dopoludnia skôr hľadal svoj smer a držal sa v okolí úrovne 1,3440 EURUSD. Podľa Dany Vrabcovej, analytičky Poštovej banky došlo k obratu popoludní, kedy euro voči doláru skĺzlo nadol a jeho pokles sa zastavil až na úrovni 1,3404 EURUSD. Streda priniesla na devízový trh trochu vzruchu. Euro sa voči doláru už v ranných hodinách obchodovalo na dohľad hladiny 1,3400 EURUSD, ktorú viackrát aj otestovalo, no zakaždým sa nad ňu vrátilo. To ale platilo len do zverejnenia dát o vývoji americkej ekonomiky v druhom tohtoročnom štvrťroku, ktorý výrazne prekonal očakávania.

Podľa anualizovaných údajov pridala americká ekonomika v porovnaní s prvým štvrťrokom na sile o celé 4 % a k úprave vývoja smerom nahor došlo aj za prvý kvartál. Okamžite po zverejnení týchto čísel získaval dolár na sile a euro sa porúčalo až na takmer 9 –mesačné minimum 1,3370 EURUSD. Po rozhodnutí amerického Fed-u nemeniť menovú politiku euro časť strát vymazalo a dostalo sa späť na dohľad hladiny 1,3400 EURUSD.

Mesiac júl vo štvrtok otočil posledný list a uzavreli sme tak už aj siedmy mesiac roka. Spoločná mena eurozóny sa v júli voči doláru oslabila o – 2,2 %, keď sa do kurzu eurodolára začali vo väčšej miere odrážať očakávania roztvárania nožníc
medzi úrokovými sadzbami v USA a eurozóne.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Júlové dáta z amerického trhu práce v podobe miery nezamestnanosti a tvorby pracovných miest NFP v piatok zaostali za očakávaniami a podpísali sa pod to, že dolár vstúpil do augustového obchodovania ľavou nohou. Do otvorenia amerických trhov sa euro voči doláru držalo pod hladinou 1,3400 EURUSD, no zverejnenie horších než predpokladaných čísel poslalo dolár nadol a euro nahor.

Spoločná mena eurozóny si polepšila na úroveň 1,3430 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon obchodovanie aj ukončila. Menám nášho regiónu sa uplynulý týždeň nedarilo a voči euru si zaknihovali pomerne výrazné straty. Čierny Peter zostal v ruke maďarskému forintu, ktorý za týždeň voči euru oslabil o – 1,4 % a dostal sa až na úroveň 313,00 EURHUF.

Takmer percento si z hodnoty odpísal aj poľský zlotý, ktorý sa v piatok večer voči euru obchodoval na úrovni 4,1840 EURPLN. Po dlhej dobe nemôžeme za stabilný označiť ani vývoj kurzu českej koruny. Tá minulý týždeň voči euru oslabila o – 0,7 % až na dohľad hladiny 27,700 EURCZK po tom, ako tamojšia centrálna banka
ČNB predĺžila obdobie, počas ktorého bude kurz koruny brániť pred posilnením.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices