Obama hodnotil Rusko. Nesprávne, podľa starých čísiel

obama
Barack Obama, prezident USA. PHOTO: Flickr.

Americký prezident Barack Obama poskytol na palube Air Force One rozhovor ekonomickému týždenníku The Economist. Magazín Forbes okamžite upozornil na faktografické chyby, ktorých sa dopustil, keď hovoril o Rusku.

Barack Obama bagatelizoval úlohu Moskvy vo svete. Podľa neho ruský prezident Vladimir Putin ako líder spôsobuje pre svoje krátkodobé politické ciele problémy, ktoré z dlhodobého hľadiska Rusko poškodia.

„Rusko nič neprodukuje,“ skonštatoval prezident Obama. Ruská federácia je síce tretím najväčším producentom ropy na svete a druhým najväčším producentom zemného plynu, od ktorého je závislých mnoho štátov Európskej únie, nedokáže však vyrobiť a exportovať prakticky nič, čo vyžaduje sofistikované moderné technológie.

Migračná politika

„Imigranti sa do Moskvy nehrnú, nehľadajú tam príležitosti,“ pokračoval v rozhovore pre The Economist americký prezident, a v tomto bode sa už hrubo mýlil. Pravdepodobne nacharakteristickejšou črtou moderného Ruska sú práve státisíce imigrantov, ktorí prichádzajú do Moskvy a iných miest za prácou a lepším životom.

Rusko je po Spojených štátoch druhou najobľúbenejšou destináciou pre prisťahovalcov, píše sa na stránke prestížneho magazínu The Forbes.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Zastaralé dáta

„Priemerná dĺžka života ruského muža je zhruba 60 rokov a populácia sa zmenšuje,“ tvrdil Obama. Predpokladaná dĺžka života pri narodení u ruských mužov bola zhruba 60 rokov naposledy v roku 2006. V roku 2013 to už bolo 65,14.

Rovnako nie je úplne presná ani  informácia o tom, že sa populácia Ruska zmenšuje. Prezident Obama sa opäť odvolával na staré údaje z roku 2010, dokedy populácia Ruska klesala. Od tohto roku podľa Forbesu opäť mierne stúpa. Podľa dostupných štatistických dát sa jej pokles zastavil a v súčasnosti skôr stagnuje.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices