Povstalci mali v úmysle zostreliť ruské lietadlo

lietadlo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny nechceli zostreliť malajzijské dopravné lietadlo, ale stroj ruského Aerofolotu. Novinárom v Kyjeve to povedal šéf ukrajinskej tajnej služby Valentin Nalyvajčenko. Katastrofa ruského dopravného lietadla sa podľa neho mala stať zámienkou pre ruskú intervenciu na východe Ukrajiny.

Na palube malajzijského boeingu v polovici júna nad východnou Ukrajinou zahynulo 298 ľudí, z toho väčšina Holanďanov. Stroj bol podľa názorov expertov zostrelený raketou zem-vzduch a dopadol neďaleko malej dediny Hrabovo pri meste Torez. Podľa západných a ukrajinských vyšetrovateľov bola raketa odpálená z priestoru ovládaného proruskými povstalcami. Moskva zo  zodpovednosti za tragédiu nepriamo obviňuje Kyjev.

Aeroflot

Podľa Nalyvajčenka v rovnakom čase ako malajzijský Boeing 777 letel v koridore nad východom Ukrajiny stroj ruského Aeroflotu na linke z cyperskej Larnaky do Moskvy. Práve ten sa vraj mal stáť terčom útoku.

„Počas vyšetrovania skazy dopravného lietadla Boeing 777 bolo zistené, že teroristi a žoldnieri plánovali teroristický útok proti civilnému lietadlu spoločnosti Aeroflot na linke AFL-2074, ktorý v tom čase letel nad ukrajinským územím,“ povedal šéf SBU. Dodal pritom, že útok mal byť dôvodom k ruskému vojenskému zásahu proti Ukrajine.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Dvojnásobok vojakov

Na rastúce nebezpečné vpády ruských vojsk v posledných dňoch so znepokojením poukázala Severoatlantická aliance (NATO) aj rada európskych politikov. Rusko údajne na hraniciach s Ukrajinou sústredilo 20 000 vojakov, čo je dvojnásobný počet v porovnaní s júnom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices