Ruský veľvyslanec v Poľsku odmietol kusnúť do poľského jablka

jablka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ruský veľvyslanec v Poľsku Alexander Alexejev dal pri návšteve Štetína najavo, že mu prekáža poľská kampaň proti ruskej politike. Moskva začiatkom augusta zakázala dovoz poľských jabĺk, čo Poliaci vnímajú ako odvetu za poľskú podporu prozápadnej orientácie Ukrajiny.

„Vaše jablká sú najmenší problém v poľsko-ruských vzťahoch,“ povedal podľa webu denníka Gazeta Wyborcza veľvyslanec, podráždený dotazmi novinárov. „Prvýkrát som v krajine, kde je tak silná protiruská kampaň. A to v diplomacii pôsobím 30 rokov,“ povedal. Núkané jablko odmietol, vraj ráno ovocie nejedáva.

Jedz jablká

Štetínský vojvoda novinárom prezradil, že počas stretnutia s veľvyslancom boli jablká na dosah ruky. Ruský zákaz dovozu jabĺk aj ďalšieho ovocia a zeleniny, platný od začiatku augusta, vyvolal medzi Poliakmi akciu „Jedz jablká, naštveš Putina!“.

S nápadom a heslom najprv vyrukoval ekonomický časopis, vzápätí sa pridali aj ďalšie médiá, burcujúce ku „spotrebiteľskému vlastenectvu“, k prospechu výrobcom v núdzi, štátu aj samým Poliakom.

Varšavu to bude bolieť

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

„Jablková bitka“ ale bude podľa komentátorov dlhá a ťažká, pretože viac než polovicu z úrody v poľských sadoch doteraz pojedávali Rusi. Kremeľ vraj dobre vie, čo Varšavu bude bolieť. Pre poľských záhradkárov, najväčšieho vývozcu ovocia v Európskej únii, je ruský trh kľúčový.

Minulý rok tam podľa poľského ministerstva poľnohospodárstva vyviezli viac než 804 000 ton ovocia a zeleniny v hodnote takmer 336 miliónov eur. Straty z ruského zákazu vraj môžu dosiahnuť až pol miliardy eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices