škripek
Branislav Škripek, europoslanec. PHOTO: © European Union 2014

Europoslenec Škripek: Požiadavky LGBTI a homosexuálnych skupín považujem za absolútne nadpráva

škripek
Branislav Škripek, europoslanec. PHOTO: © European Union 2014

Počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu sme sa porozprávali s našim europoslancom Branislavom Škripekom o jeho začiatkoch v Európskom parlamente.

Medzi vašu prvú prácu v Európskom parlamente patrí výber výborov, v ktorých budete pôsobiť. Ktoré ste si vybrali a na základe čoho?

– Ako plný člen budem pôsobiť vo Výbore LIBE (pozn. red. Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, ktorý zodpovedá za ochranu občianskych práv, ľudských práv a základných práv vrátane ochrany menšín na území Únie.). Vo Výbore FEM, čo znamená Výbor pre práva žien a rodovú rovnosť, budem pôsobiť ako náhradník. Je to moja reakcia na žiadosť voličov, aby som ich zastupoval v hodnotových otázkach. Myslím si, že podstatná časť ľudí má volilo preto, aby som reagoval na správy a dokumenty, ktoré vychádzajú z prostredia Európskeho parlamentu. Chcú sa nám vnucovať do myslenia a produkovať ich svojský pohľad na normy sexuality. Nikto im neberie ich predstavy, ale nech si ich aj nechajú pre seba.

Okrem Vami vybraných výborov ste mali v zálohe aj niektoré ďalšie výbory, v ktorých by ste pôsobili?

– Áno, samozrejme, Výbor pre vnútorný trh. Kolegovia z mojej frakcie ECR (pozn. red. Skupina Európskych konzervatívcov a reformistov) mi radili, že viaceré témy a oblasti môžu byť preťažujúce. Ak tu chcete naozaj pracovať, nemôžete pôsobiť v troch, či štyroch výboroch. Chcem byť v tomto seriózny a naozaj pracovať.

Na druhej strane je pravda, že môžem podávať pozmeňujúce návrhy v každom výbore. S mojimi kolegami z frakcie, ktorí sú v príslušnom výbore sa môžem dohodnúť, aby predložili moje návrhy. V každom prípade mám možnosť zasiahnuť do všetkých výborov.

Vaša práca len začína, aká bola Vaša predstava? Absolvovali ste pravidelný spoločný europoslanecký obed?

– Budem len rád, ak spolupráca prebehne. Sme z rôznych politických strán, zhodneme sa na úzkom okruhu tém. Viem, že naši socialisti majú iný pohľad práve na otázku ľudských práv a menšín. Považujem akékoľvek práva LGBTI alebo homosexuálnych skupín za absolútne nadpráva, ktoré vôbec nie sú potrebné. Rešpektujeme týchto ľudí, ale nepotrebujeme deklarovať nové ľudské práva.

Samozrejme budú oblasti, kde potrebujeme presadzovať politiku alebo záujmy slovenského štátu spoločne. Na základe toho sme sa stretli s pánom Korčokom (pozn. red. veľvyslanec – stály predstaviteľ SR pri EÚ) a s jeho zástupcom Micovčinom. Zatiaľ si dovolím povedať, že europoslanci sa na viaceré spoločné stretnutia na Slovensku  nedokázali dostaviť. Boli štyri a všetky sa zrušili. Toto ma veľmi mrzí. Aj tu sme sa zišli až po voľbách do výborov, takže vo viacerých výboroch Slovensko nie je zastúpené. Bohužiaľ naša rozdrobenosť je reálna.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Keď sa spätne pozriete na Vašu volebnú kampaň a volebnú účasť, ako by ste ju zhodnotili? Čakali ste vyššiu účasť?

– Určite som čakal, že príde viac ľudí voliť ako len 19 % z posledných eurovolieb. To že prišlo voliť len 13 %, čo predstavuje historicky najnižšie minimum v celej Európe, tak to ma mrzí. Dúfam, že to nebude znieť príliš hrubo, ale naši europoslanci sami nezviditeľnili prácu europoslancov. Náš vlastný parlament neberie na vedomie europoslancov. Toto pociťujem už aj ja, bola mi zrušená mailová schránka. Pri opätovnom požiadaní o zaradenie do adresáru všetkých poslancov NR SR som dostal odpoveď, že mi nevyhovejú, že takúto službu neposkytujú. My sa môžeme do parlamentu dostať len ako návšteva, musíme prechádzať cez security zónu a prístup máme len na balkón.

Príde mi to, ako keby sme boli mimo. Musím povedať, že nemáme ani len fotografie na obrazových banneroch, ktoré ako europoslanci máme v NR SR. Nie sme vyobrazený ani na letákoch poslancov. Keď do NR SR prídu exkurzie dozvedia sa od parlamentného sprievodcu o vzniku parlamentu, koľko máme poslancov. Nedozvedia sa, že máme ešte trinásť ďalších poslancov v Európskom zastúpení.

Sme úplne vynechaní a príde mi, že väčšina obyvateľov na Slovensku nevie ani mená europoslancov z minulého obdobia. Musím však povedať, ak sa dostatočne nezviditeľnili poslanci, čo je trvalá bolesť slovenských politikov od 90. roku, tak sa potom nemôžeme čudovať, že ľudia jednoducho voliť nešli.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Branislav Škripek.

O dub

Odporúčame pozrieť

Europoslancami by mali byť aj Škripek a Sulík

Z výsledkov paralelného sčítania výsledkov volieb do Európskeho parlamentu vyplýva, že voliči tam pravdepodobne posunuli …

Consent choices