Rebeli na Ukrajine vytiahli bielu vlajku

separatista
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Proruskí separatisti v oblasti Donecka ponúkli prímerie, ktoré by predišlo humanitárnej katastrofe. Ukrajinská vláda na výzvu zatiaľ nereagovala. Jednotky Kyjeva pokračujú v ofenzíve pri Luhansku a Donecku, kde sa ozýva delostrelecká paľba.

K prímeriu vyzval premiér samozvanej Doneskej republiky Aleksander Zacharčenko s návrhom obojstranného pokoja zbraní kvôli hroziacej humanitárnej katastrofe.

Ukrajinské jednotky počas ofenzívy obkľúčili celý Doneck. Kyjev obvinil Mosvku z provokácie, pretože pri v blízkosti spoločnej hranice operuje veľká kolóna ruských armádnych vozidiel.

Čata mala údajne namierené na Ukrajinu a maskovala sa ako humanitárny konvoj. „Chcú vyvolať ostrý konflikt,“ nechal sa počuť zástupca prezidentskej kancelárie Valerij Čalyj. Podľa neho kvôli údajným ruským manévrom zvolal prezident Petro Porošenko poradu vojenského velenia.

Opätovné varovania Západu

Britský premiér David Cameron telefonoval s americkým prezidentom Barackom Obamom. Zhodli sa, že akýkoľvek prienik ruských síl na ukrajinské územie pod zásterkou humanitárnej akcie by považovali za nelegálny a neospravedlniteľný.

Viac..  Výzva: Tipy na Úradnícky čin roka 2023

Americký prezident o situácii na Ukrajine debatoval aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel. Podľa Bieleho domu obaja varovali Rusko, že ak na Ukrajine zasiahne, bude znášať dôsledky.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices