EÚ chce viac recyklovať vodu! Zapojte sa do konzultácie a urýchlite celý proces

water recycling
PHOTO : Ilustračné Flickr.

Opätovné využívanie vôd by mohlo priniesť mnoho pozitív. Existuje viacero dôvod prečo áno, ale aj dôvody prečo nie. EÚ otvorila verejnú konzultáciu, v ktorej sa k tejto téme môže vyjadriť každý. Zapojíte sa?

EÚ sa snaží informovať verejnosť a možnosti opätovného využívania vody. V súčasnosti sa väčšina odpadových vôd z mestských čistiareň vypúšťa do riek či jazier. Ak by sa však viac využívali, pomohli by vyriešiť problém s nedostatkom vody a sucha, a zároveň znížiť riziko znečistenia určitých oblastí odpadovými vodami. Tiež by sa zmenšil dopad na životné prostredie.

Úroveň opätovného využívania vody je však nízka, aj napriek výhodám ktoré ponúka. Existuje viacero dôvodov, ktoré bránia rozšíreniu tejto myšlienky. Je to málo spoločných enviromentálnych i zdravotných noriem EÚ pre opätovné využívanie vody, neinformovanosť zainteresovaných aktérov o výhodách tejto formy recyklácie, nedostatočná otvorenosť verejnosti či technické prekážky.

Európska komisia sa preto rozhodla zahájiť verejnú konzultáciu, ktorá by mohla podporiť opätovné využívanie vôd. Vyjadriť sa môžu samotní občania, zainteresované subjekty, podnikateľské sféry, ale aj mimovládne organizácie či verejné orgány. Konzultácia by mala ukázať aké prekážky bránia opätovnému využívaniu vody a aký druh regulačných i neregulačných opatrení EÚ by mali tieto obavy účinne vyriešiť.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Verejná konzultácia prebieha do 7. novembra 2014. Výsledky budú zahrnuté do posudkov, ktoré sa budú zaoberať všetkými kľúčovými aspektmi opätovného využívania vôd. Na základe získaných údajov a dôkazov, ktoré prinesú posudky, chce Komisia v roku 2015 predložiť formálny návrh.

Zapojte sa do konzultácie! Kliknite na tento odkaz a vyjadrite svoj názor.

O vik

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Voda sa stáva jedným z najcennejších artiklov v EÚ. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices