Nechcete, aby vás Google našiel? Stačí vyplniť formulár

google
PHOTO: Flickr

BRATISLAVA – Najväčší internetový prehliadač Google začal s vymazávaním osobných údajov v prípade, že o to konkrétny človek požiadal. Podľa zákona Európskej únie o ochrane údajov má každý právo byť zabudnutý.

Z internetu môžete zmiznúť v celej Európskej únii i vo svete. Ľudia si môžu zažiadať, aby boli ich osobné údaje vymazané.

Celé to má na svedomí Španiel, ktorý nechcel, aby sa vo výsledkoch vyhľadávača zobrazoval článok o jeho dlhoch spred pätnástich rokov. Európsky súdny dvor mu dal za pravdu.

Veľký záujem Európanov

Podľa prieskumov až sedem z desiatich obyvateľov Európskej únie má obavy že online informácie môžu byť zneužité. V internetovom prehliadači nájdete formulár, ktorý vyplníte, odošlete a nežiadané údaje z vyhľadávača zmiznú.

Jednotné pravidlá

Spoločnosti sídliace mimo EÚ musia rešpektovať európske pravidlá ochrany osobných údajov. V piatok sa na tom dohodli európski predstavitelia. Dohoda o tom, že spoločnosti ako Google či Facebook musia rešpektovať európske pravidlá, je prvým krokom v rámci balíka reforiem, ktoré majú za cieľ sprísniť pravidlá ochrany súkromia.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

„Všetky krajiny pôsobiace na európskej pôde musia prijať pravidlá,“ povedala komisárka EÚ pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingová.

V súčasnosti platí, že spoločnosti sa riadia tými zákonmi o ochrane osobných údajov, ktoré platia v krajine, kde majú sídlo. Podľa nových pravidiel však budú mať všetky krajiny EÚ jednotné pravidlá ochrany osobných údajov. To znamená, že spoločnosti už nebudú môcť viesť spory o tom, ktoré pravidlá pre nich platia.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

google

Google sa zaviazal dodržiavať pravidlá EÚ

Spoločnosť Google sa zaviazala vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladila svoje …

Consent choices