Brusel spúšťa panafrický program, investuje 450 miliónov EUR

Afrika
PHOTO: Ilustračné Flickr

Vôbec prvýkrát v histórii spúšťa EÚ proces kontinentálnej integrácie, ktorý začleňuje Afriku ako celok. Panafrický program bude financovať aktivity v rôznych oblastiach, aby tak vznikli nové možnosti spolupráce medzi EÚ a Afrikou. Pre projekty v rokoch 2014 až 2017 je už vyhradených 450 miliónov €.

„Najväčšou zmenou v tomto programe je, že umožňuje EÚ prepojiť spoluprácu, ktorú už má so severnou Afrikou aj s južnou a subsaharskou oblasťou. To nám pomôže dosiahnuť lepšiu kohéznu politiku rozvoja,” vyjadril sa Andris Piebalgs, európsky komisár pre rozvoj.

Rozpočet Panafrického programu sa má do roku 2020 navýšiť až na sumu 845 miliónov €. Jeho hlavným cieľom bude prispieť k zvýšeniu mobility medzi regiónmi, a tým podporiť obchod.  Tiež je snaha na spoločnom hľadaní riešení nadnárodných a globálnych problémov, ako je migrácia, klimatické  zmeny a bezpečnosť.  Program bude zahŕňať aj projekty v oblasti udržateľného poľnohospodárstva, životného prostredia, vyššieho vzdelávania podporou výmenných programov afrických študentov, infraštruktúry, informačných a komunikačných technológií, a tiež v oblasti výskumu a inovácií. Africká kontinentálna integrácia sa stala prioritou pre Africkú úniu aj pre EÚ na základe štvrtého samitu EÚ-Afrika, ktorý sa konal v apríli tohto roku.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

O mon

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices