Rusko-únijné sankcie komplikujú život. Na hraniciach otáčajú kamióny

kamion
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pre sankcie, ktoré na seba vzájomne uvalilo Rusko a Európska únia, už začínajú mať problémy aj dopravcovia. Kamióny smerujúce do Ruska podrobujú prísnym kontrolám na hraniciach a existuje už niekoľko prípadov, keď sa nákladiaky museli otočiť a vrátiť. S tovarom ich do krajiny nevpustili.

Mnohí kamionisti sú v neistote, či sa so svojím tovarom dostanú na miesto určenia. Z Ruska totiž prichádzajú neustále nové správy o tom, že nákladiaky otáčajú na hraniciach.

Firma zredukovala výrobu

Problém zažila aj česká firma, ktorá do Ruska vyváža syry. Ruská strana totiž udelila embargo členským štátom Únie na mnohé potraviny, vrátane mliekarenských výrobkov. „Naše kamióny, ktoré viezli Nivu na ruský trh sa museli vrátiť naspäť do Českého Krumlova, do výrobného závodu,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Madeta Marta Faktorová.

Firma mesačne produkuje 60 ton syra určeného na ruský trh. Za mesiac jej to urobí stratu 240 tisíc eur. A tak sa Rusko – Únijné sankcie začínajú dotýkať už aj bežných ľudí. „Museli sme tento týždeň znížiť počet výrobných dňov o jeden,“ dodala hovorkyňa.

Rusi zhodou okolností navyše prestali uznávať takzvané TIR karnety, na základe ktorých mohli kamióny prejsť niekoľko krajín priamo do svojho cieľa. „Na TIR karnety do ruskej federácie púšťajú len cez Bielorusko, alebo z opačnej strany cez Kazachstan, nedá sa dostať na TIR karnet do Ruska cez Ukrajinu,“ uviedol Pavol Reich z ČESMAD Slovensko.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Dôslednejšie kontroly

„Kontroly na hraniciach sú dôslednejšie,čo vezieme, či máme všetky dokumenty od toho v poriadku. Je tam trošku väčšie zdržanie, kontroly sú prísnejšie ako boli doteraz,“ tvrdí kamiónový prepravca Ľubomír Honíšek.

Vyzerá to tak, že potravinové embargo sa tak skoro neskončí. Podľa slov Medvedeva by toto opatrenie malo trvať minimálne najbližších dvanásť mesiacov. Ak sa teda obe strany medzitým na niečom nedohodnú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices