Brusel dal 2 milióny EUR na vývoj aplikácie, ktorá meria kvalitu vzduchu

smartphone
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Znalci z Belgicka, Veľkej Británie, Talianska i Nemecka sa rozhodli vyvinúť nové aplikácie, ktoré povedú k zvýšeniu povedomia ľudí o prostredí, v ktorom žijú. Dve mobilné aplikácie, AirProbe i WideNoise pomáhajú monitorovať znečistenie vzduchu či meranie hluku v okolí.

AirProbe je aplikácia, ktorá monitoruje koľko ozónu, sadzí a iných znečisťujúcich látok sa nachádza v okolí. V Antverpách, Turíne, Kassel a Londýne sa 300 ľudí zúčastnilo prvých pokusov s touto aplikáciou. Podobnú aplikáciu, WideNoise, ktorá meria hluk v okolí už používa viac ako 10 000 ľudí.  Zhromaždené údaje sú k dispozícii pre všetkých občanov, pre orgány aj vedcov. Cieľom je získať lepší prehľad o životnom prostredí.

Do projektu sa zapojilo päť partnerov z oblasti spoločenských vied, počítačového a enviromentálneho prostredia. EÚ  vrazila do projektu 2 milióny eur za cieľom ďalšieho vývoja a skúmania výsledkov, ktoré aplikácie prinesú.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Aplikácie sú prispôsobené pre smartfóny, tiež umožňujú zdieľať získané informácie. V súčasnosti tento systém využíva mnoho inštitúcií. Na základe získaných informácií môžu vedci analyzovať trendy a poskytovať informácie online pre občanov i úrady. Znalci sa domnievajú, že ľudia začnú meniť svoje správanie v prípade, že budú viac sledovať svoje okolie. Podľa nich sa ľudia začnú viac starať o čistotu svojho okolia.

O vik

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices