Brusel reaguje na ruské embargo, peniaze dá na broskyne a nektarinky

peaches
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia zavádza opatrenia na podporu predaja broskýň a nektáriniek. Dosiahnuť to chce zvýšením objemu tohto ovocia na trhu. Toto odvetvie bolo ťažko oslabené najmä nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Trhu tiež nepomohol súčasný zákaz vývozu do Ruska.

Dacian Cioloş, komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka uviedol, že po nedávnom poklese cien broskýň a nektáriniek na trhoch, má v úmysle okamžite konať a podporiť tento sektor. Navrhuje aby Európska komisia prijala okamžité opatrenia zamerané na obmedzenie ponuky a podporu dopytu. Tiež ubezpečuje, že pozorne sleduje trhy a nebude váhať urobiť to isté pre iné sektory, ktoré sú závislé od vývozu do Ruska.

Navrhované opatrenia by mali zvýšiť produkciu o 5 % až 10 %. Tiež budú k dispozícií aj výnimočné opatrenia pre nečlenov organizácií výrobcov. V neposlednom rade budú k dispozícií aj finančné prostriedky na podporu propagačných akcií. Formálne rozhodnutie bude prijaté v najbližších týždňoch. K urýchlenému vyriešeniu tohto problému prispelo aj obmedzenie dovozu do Ruska.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Hlavnými výrobcami broskýň a nektáriniek v EÚ sú Taliansko, Španielsko, Francúzsko a Grécko. Najmä v tomto roku bol zaznamenaný negatívny dopad na trh. Teplá jar predznamenávala úspešnú sezónu, no chladné a vlhké podmienky v júni a júli spomalili spotrebu broskýň aj nektáriniek.

O vik

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices