Euro sa odrazilo nahor z 9 – mesačných miním

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pokojný deň chudobný na zverejnenia a bez vystúpení zaujímavých rečníkov. Taký bol prvý obchodný deň uplynulého týždňa, ktorý priniesol len mierne oslabenie eura. To sa v priebehu dňa obchodovalo v úzkom pásme 1,3410 EURUSD až 1,3430 EURUSD a svoju dennú púť napokon ukončilo uprostred tohto pásma. Z eurozóny v utorok dorazili spresnené výsledky prieskumov medzi manažérmi PMI, ktoré neoslnili a euro sa tak už v úvode dňa porúčalo nadol“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Ešte pred obedom spoločná mena eurozóny prelomila hladinu 1,3400 EURUSD a jej pokles sa nezastavil ani popoludní. Z druhej strany Atlantiku totiž dorazili omnoho lepšie dáta v podobe nielen PMI, ale aj nových továrenských objednávok a americký dolár si tak polepšil na 9 – mesačné maximum na úrovni 1,3358 EURUSD. Euru neprospeli ani stupňujúce sa obavy z retorzných opatrení Ruskej federácie. V stredu si euro pripísalo oslabenie na nové 9 – mesačné minimum na úrovni 1,3333 EURUSD. Nepomohol mu prepad nových objednávok v nemeckom priemysle.

Útek do bezpečia sa prejavil aj na výnosoch z 10 – ročných nemeckých bundov, ktoré v stredu poklesli na novú historicky najnižšiu úroveň 1,09 %. S rekordne nízkym výnosom do splatnosti na úrovni 1,80 % sa na sekundárnom trhu obchodovali aj slovenské desiatky. Vo večerných hodinách začalo euro voči doláru posilňovať smerom k úrovni 1,3380 EURUSD, kde napokon obchodovanie aj uzavrelo.

Vo štvrtok na kurz eura voči doláru vplývala tlačová konferencia po zasadnutí ECB, ale aj dáta z amerického trhu práce. Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti dosiahol 289 tis. ľudí, čo bol nižší než predpokladaný prírastok. Niekoľko minút po skončení tlačovej konferencie euro zamierilo nadol a testovalo 9 – mesačné minimá, ktoré však neprelomilo a na konci obchodovania sa držalo v blízkosti úrovne 1,3360 EURUSD.

Piatok bol na zverejnenia chudobný. Napriek tomu sme boli svedkami postupného posilňovania sa eura, ktoré voči doláru vzrástlo z rannej úrovne 1,3345 EURUSD až nad hladinu 1,3400 EURUSD, nad ktorou obchodovanie napokon aj zakončilo. Za rastom eura nestáli žiadne fundamenty, ale jednalo sa skôr o akciu zapríčinenú plošným oslabovaním dolára z dôvodu poklesu výnosov z amerických štátnych dlhopisov.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Meny našich susedov si minulý týždeň prešli poriadnou horskou dráhou. Maďarský forint „vylepšil“ dvaapolročné minimum až nad hladinu 317 EURHUF, česká „kačka“ po viac ako 5 rokoch otestovala hladinu 28 EURCZK a oslabenie až nad hladinu 4,2150 EURPLN si zaknihoval poľský zlotý. Za výpredajom mien stredourópskeho [CEE] regiónu nestáli žiadne fundamentálne dôvody, ale jednalo sa skôr podľa trhových šumov o aktivitu londýnskych obchodníkov.

Do záveru týždňa ale regionálne meny časť strát vymazali a koruna sa v piatok večer obchodovala na úrovni 27,870 EURCZK, maďarský forint na hladine 313,00 EURHUF a poľský zlotý na úrovni 4,2000 EURPLN.
Prezident ECB Draghi rečnil v dovolenkovom móde

Uplynulý štrvtok patril zasadnutiam dvojice nami sledovaných centrálnych bánk, a to britskej BoE a „našej“ ECB. Obe centrálne banky naplnili očakávania a ponechali základné úrokové sadzby bez zmeny na úrovni 0,50 % resp. 0,15 %. Zasadnutie ECB je tradične nasledované tlačovou konferenciou jej prezidenta Maria Draghiho, a inak tomu nebolo ani vo štvrtok.

Vo svojej úvodnej reči prezident v podstate zopakoval júlové vyhlásenia. Chvíľami to vyzeralo, akoby si prezident na tlačovku priniesol minulomesačné podklady. Jedinou zmenou bolo potvrdenie, že ECB zintenzívnila práce na príprave nákupov cenných papierov krytých aktívami. Prezident Draghi sa tiež vyjadril k blížiacim sa operáciám TLTRO [t. j. cielených dlhodobejších refinančných operácií] a uviedol, že očakávaný dopyt bánk po výhodných úveroch dosiahne 450 až 850 mld. EUR.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices