Geopolitické konflikty prispeli k rastu cien

peniaze
PHOTO: Flickr.

          Geopolitické konflikty prispeli k rastu cien v oblasti energetiky a vzácnych kovov.

 

•           Cena pšenice obchodovanej na chicagskej burze (CBOT) prudko vzrástla, a to aj napriek očakávaniam rekordnej celosvetovej úrody.

•           Situácia na trhu s ropou je rozpoltená – očakávania hojných dodávok na strane jednej, geopolitické napätie na strane druhej.

Širší komoditný index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index, predtým známy ako DJ-UBS) sa po prepade na šesťmesačné minimum na konci júla dokázal uplnynulý týždeň opäť vyšplhať na vyššie hodnoty. Geopolitické napätie v niekoľkých svetových oblastiach pomohlo zabrzdiť prepadávajúce sa ceny ropy a tiež viedlo k oživeniu v sektore vzácnych kovov. Investori do priemyselných kovov naopak starostlivo analyzovali situáciu v súvislosti s nie príliš priaznivými údajmi z čínskej a európskej ekonomiky.

Poľnohospodárskemu sektoru sa tento týždeň darilo lepšie. Obilninám sa totiž podarilo vyškriabať sa z priepasti, v ktorej sa ocitli, čo pomohlo vykompenzovať straty u ostatných poľnohospodárskych komodít, najmä kávy a cukru. Trh s živým dobytkom sa naopak už tretí týždeň prepadal. Pšenica obchodovaná na chicagskej burze (CBOT) zažila najväčší cenový skok za takmer päť mesiacov.

Očakávania bohatej celosvetovej úrody boli totiž trochu zatienené obavami, že trvalé dažde v kľúčových pestovateľských oblastiach v Európe by mohli mať negatívny dopad na kvalitu zozbieranej plodiny. K tomu sa navyše pridali obavy ohľadom situácie v oblasti Čierneho mora, ktorá je opäť napätá. Možnosť ďalšieho rastu sa však javí ako obmedzená vzhľadom k tomu, že sa očakáva veľmi silná celosvetová úroda kukurice a pšenice. Hlavným ťahúňom posledného cenového posunu boli do značnej miery finanční investori, ktorí od 29. júla držali takmer rekordný počet krátkych pozícií.

Situácia na ropnom trhu je aj naďalej rozpoltená. Na jednej strane sa pre budúce obdobie očakávajú hojné dodávky, na druhej strane pretrvávajú obavy týkajúce sa vplyvu geopolitických udalostí, ktorých sme svedkami v niekoľkých svetových oblastiach. K tým posledným patrí postupovanie islamských radikálov v severnom Iraku a následné oznámenie USA, že nad územím schválili cielené letecké útoky.

V dôsledku týchto udalostí sa cena severomorskej ropy Brent po týždni výpredajov odrazila od dôležitej hranice podpory v hodnote 104 dolárov za barel. Cenový pokles spôsobili finanční investori, keď začali sťahovať svoje býčie pozície v reakcii na slabý dopyt a situáciu prezásobenia, ktorá teraz panuje v oblasti Atlantického oceánu. Cenový skok ropy Brent viedol k tomu, že sa pozornosť investorov opäť zamerala na rast, pričom rastový potenciál sa v tejto chvíli odhaduje na maximálne 108,50 dolára za barel.

To je dané najmä tým, že sa v nadchádzajúcom období očakávajú neprerušené dodávky, a to v čase, keď sa po období vysokej spotreby dopyt znižuje. Letecké údery zo strany USA by tiež mohli pomôcť Kurdskej regionálnej vláde v severnom Iraku, aby opäť zvýšila svoje úsilie v snahe navýšiť ropnú produkciu. Zvýšil by sa tak export ropy z oblasti, ktorá si až donedávna zachovávala relatívnu stabilitu.

Ak sa vrátime ešte k téme hojných dodávok, je potrebné podotknúť, že už viac ako jeden mesiac sa spread pre dva najbližšie po sebe idúce futures kontrakty na severomorskú ropu Brent nachádza v stave contango. To je pre ropu Brent relatívne nezvyčajná situácia. Naposledy, kedy k podobnej situácii v takom rozsahu došlo, bolo v roku 2011 pred vypuknutím vojny v Líbyi.

Ozbrojený konflikt v Líbyi bol prvým z radu geopolitických sporov, ktoré u investorov vyvolali dojem, že na spotovom trhu panuje nedostatok zásob. Súčasná situácia, kedy sa spotová cena ropy pohybuje 65 centov pod cenu nasledujúceho futures kontraktu, bola spôsobená hojnými dodávkami a zvýšeným bojom o odberateľa v oblastiach Atlantického oceánu. Dôvodom je najmä neustále sa zvyšujúca ťažba ropy z bridlíc v USA. To vedie k znižovaniu objemu ropy, ktorú musí USA dovážať, a súčasne to zvyšuje množstvo ich vyvážaných produktov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Ak nedôjde buď k oživeniu dopytu zo strany európskych rafinérií, či k úbytku nadmerných zásob v oblastiach Atlantického oceánu, ostáva rastový potenciál pre severomorskou ropu Brent obmedzený. Finanční investori sa totiž nijako nepohrnú do rolovania kontraktov, ktoré by pre nich boli stratové.

Americká ropa WTI takým náročným podmienkam čeliť nemusela. Spread pre dva najbližšie po sebe idúce futures kontrakty je aj naďalej v stave Backwardation v hodnote 65 centov. Prispelo k tomu obdobie silného dopytu zo strany rafinérií, čo viedlo k výraznému stenčeniu zásob v Cushing, dopravnom uzle pre ropné futures obchodované na newyorskej burze. Do budúcnosti však očakávame, že intenzívne tempo produkcie rafinérií začne postupne slabnúť, a tým aj dopyt po surovej rope. To by malo viesť k navýšeniu zásob na trhu, na ktorom teraz panuje stav obmedzených zásob, čo reflektuje už vyššie spomínaný stav Backwardation.

Aj cez to, že v centre svetovej pozornosti sú opäť geopolitické udalosti, cenový rozdiel medzi ropou WTI a ropou Brent sa ešte ďalej prehĺbil – lacnejšia WTI sa teraz približuje k hladine odporu v rozdielovej hodnote -9 dolárov za barel, čo je hladina, ktorú sa rope WTI posledných päť mesiacov nedarilo prelomiť.

Zlatu sa na začiatku týždňa darilo zabezpečiť si kľúčovú podporu. Neutíchajúce zameranie svetovej pozornosti na celý rad geopolitických udalostí, prepadávajúce sa akciové trhy a rastúce ceny dlhopisov potom vohnali zlatu novú krv do žíl. Vyústilo to vo štvordňovej rally, čo viedlo k tomu, že sa cena zlata vyšplhala až na trojtýždňové maximum, pričom sa jej pri svojom postupe nahor podarilo prelomiť hneď niekoľko hraníc odporu.

Patová situácia, kedy sa západné mocnosti a Rusko striedajú vo vzájomných odvetách v reakcii na situáciu na Ukrajine, poškodí ekonomický rast na oboch stranách, najmä v Rusku a Európe. To povedie k tomu, že sa akciové trhy prepadnú ešte hlbšie do mínusu a výnosy dlhopisov budú ďalej klesať. Scenár takéhoto vývoja nahráva tým, ktorí uvažujú o kúpe zlata a hľadajú pre to pádne dôvody.

Posledný vývoj udalostí v Iraku, kde USA schválili cielené letecké útoky proti bojovníkom islamského štátu na severe krajiny, urobil tento posun nahor ešte markantnejší. Ako sme už videli u iných udalostí za posledných niekoľko mesiacov, geopolitické napätie máva na zlato spravidla len krátkodobý podporný vplyv.

K prepadávajúcim sa akciám a klesajúcim výnosom dlhopisov sa však teraz pridal ešte ďalší aspekt. Na aktuálne dianie totiž zareagoval aj trh s opciami. U opcií na zlato oceňujú obchodníci teraz trojmesačný risk reversal tak, že delta vo výške 25 percent favorizuje hornú stranu s najväčšou maržou od januára 2012.

Vzhľadom k tomu, že geopolitické udalosti sú opäť v centre svetovej pozornosti a obchodníci s obavami sledujú ďalšie prepady na akciových trhoch, vyhliadky pre zlato sa zlepšili. Je teda veľmi pravdepodobné, že ak dôjde k nejakému významnejšiemu cenovému poklesu, budú investori v nadchádzajúcom týždni nakupovať zlato.

Striebru sa podarilo nájsť podporu na kľúčovej technickej hranici 19,76 dolára za uncu. Predchádzali tomu tri týždne cenových prepadov, kedy cena kovu klesla o 8,5 percenta. Vzhľadom k tomu, že striebro v tomto období úplne jednoznačne zaostávalo za zlatom, má teraz príležitosť svoje straty dohnať.

Komentár pripravil Ole S. Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt pokračujú v opatrnom poklese

Ceny pohonných látok sa v týždni končiacom 11. júnom mierne znížili. Benzíny s oktánovým číslom …

Consent choices