Porovnajte si ceny potravín v obchodoch! Brusel na to vyvíja aplikáciu

aplikácia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Už čoskoro bude možné za pomoci aplikácie FoodLoop porovnávať ceny potravín v supermarketoch vo vašom okolí. Vývoj tohto systému bol financovaný z prostriedkov Európskej únie. Aplikácia je schopná zaznamenávať aj aktuálne zľavy v predajniach, a tým reálne šetriť peniaze spotrebiteľa. Okrem toho, keďže väčšinou ide o potraviny pred zárukou spotreby, môže prispieť aj k zníženiu množstva odpadu. Obchodníci často vyhadzujú potraviny s blížiacou sa dobou expirácie, a tým vzniká až 90 miliónov ton odpadu ročne, pričom ešte stále ide o jedlé potraviny. Teraz môže byť práve takýto tovar pomocou FoodLoop označený ako „špeciálna ponuka” a zákazníci o ňom budú informovaný v reálnom čase.

FoodLoop bude už čoskoro spustený v dvoch supermarketoch s organickými potravinami a v pekárni v blízkosti nemeckého Bonnu. S touto aplikáciou si môžete pozrieť výrobok podľa vlastného výberu a najnovšej ponuky. Aplikácia obsahuje oznamovaciu službu pre telefón, pričom možná je aj tvorba vlastného nákupného zoznamu s obľúbenými položkami.

„Tento systém je rovnako jednoduchý aj pre obchodníkov. Vyvinuli sme ho tak, že umožňuje označiť výrobky, ktorých doba spotreby sa blíži, automaticky tak, že sa len pripojíte k svojmu podnikovému plánovaču,” vysvetľuje tvorca FoodLoop Christoph Müller-Dechent. Ďalej dodáva, že jeho cieľom je, aby boli všetky supermarkety vybavené touto aplikáciou do roku 2025. Zabránilo by sa tak vyhadzovaniu množstva čerstvých potravín pred dátumom spotreby. Túto aplikáciu okrem iných podporuje napríklad Samsung, GS1, Telefónica Španielsko alebo Univerzita v Kolíne nad Rýnom.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Zakladatelia FoodLoop použili nástroje poskytované FI-WARE , OpenCloud štruktúry na tvorenie aplikácií, ktoré podporuje aj EÚ. „Som rada, že FoodLoop je založený na moduloch stanovených podľa FI-WARE. EÚ investovala do jednej sady nástrojov, ktoré môžu byť použité znova a znova na podporu ďalších skvelých nápadov,” povedala Neelie Kroes, podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za digitálnu agendu. Európska komisia podporuje európsky potravinový systém a snaží sa obmedziť plytvanie potravinami. Nové technológie sú jedným z vhodných spôsobov ako dosiahnuť zlepšenie situácie v tejto oblasti.

O mon

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices