K dlhodobej ekonomickej stagnácii sme stále bližšie

euro
PHOTO: Flickr.

Alarmisti z radov analytikov a ekonómov hlásili totálny kolaps svetovej ekonomiky od roku 2007 s pravidelnosťou rozhlasovej Pozor zákruty. Mnohí si pritom neuvedomili, že „katastrofa“ môže byť ešte ten lepší prípad. Nejaké tie bankroty, stratené úspory, ľudia si poplačú a ide sa ďalej. My sa však pohybujeme stále bližšie k druhej alternatíve – dlhodobej ekonomickej stagnácii.

Po krátkom nadšení z desatinkových rastov v roku 2013 prichádza opäť vytriezvenie

Po krátkom nadšení z desatinkových rastov v roku 2013 prichádza opäť vytriezvenie. Rast ekonomiky eurozóny sa dostal na bod mrazu. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny – Taliansko – vstúpila do svojej tretej recesie od roku 2008. Asi by sa skôr slušilo napísať, že je vlastne stále v jednej recesii, len s krátkymi výdychmi.

Druhá najväčšia ekonomika – Francúzsko – hlási opustenie deficitného cieľa na rok 2014. Hoci to bolo všetkým dávno jasné, vláda teraz oficiálne priznáva, že 3 % deficit štátneho rozpočtu sa tento rok opäť konať nebude. Ani slávny fiškálny kompakt nepomohol európskym politikom v dodržiavaní dohodnutých pravidiel. Dlh eurozóny utešene rastie a v prvom kvartáli dosiahol 93,9 % HDP. V júni sme zaznamenali dokonca nového člena v „klube bilión“, keď španielsky dlh prekročil bilión eur (98,4 % španielskeho HDP).

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Nech už s Talianmi či Francúzmi bolo ako bolo, vždy tu bolo Nemecko, aby zachránilo deň

Nech už s Talianmi či Francúzmi bolo ako bolo, vždy tu bolo Nemecko, aby zachránilo deň. No už aj tu dochádza dych. Nemecko v druhom kvartáli 2014 zaznamenalo 0,2 % pokles HDP a je jednou nohou v recesii.

A pozor, bavíme sa tu o druhom kvartáli 2014, takže sa ešte neprejavili sankcie, ktoré si EÚ a Rusko na seba navzájom nahádzali. Ekonomické straty pre obyvateľov EÚ aj Ruska kvôli rozhodovaniu ich politikov sú neodvrátiteľné. Zo súčasného stavu sa len tak ľahko Európa nevyhrabe.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices