Na plynovú krízu sme pripravení, tvrdí Fico

fico
Róbert Fico, slovenský premiér. PHOTO: Flickr.

Slovensko môže mať vážny energetický problém. A môže nám ho vyrobiť Ukrajina – jedným nešťastným zákonom. Ak ho tamojší politici schvália, bude zle.

Slovensko je pripravené na prípadnú plynovú krízu. Po stretnutí s predstaviteľmi Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Eustreamu to uviedol premiér Robert Fico.

Ukrajina rokuje o sankciách voči Rusku

Predseda vlády sa so slovenskými plynármi stretol po tom, čo ukrajinský parlament rokuje o zákone, ktorý by mal hovoriť o sankciách voči Rusku. Prijaté sankcie môžu okrem iného totiž zastaviť dodávky ruského plynu či ropy na Slovensko.

Zatiaľ sú dodávky plynu na Slovensko bezproblémové. „Musíme sa však pripravovať na komplikovanejšie scenáre. Ľudia ani slovenský priemysel sa však nemusia obávať, aj keby došlo k radikálnemu zastaveniu dodávok plynu,“ uviedol Fico, ktorý vyzval Európsku komisiu, aby bola vo veci prijatia sankčného zákona zo strany Ukrajiny aktívnejšia.

Fico: Ukrajina robí jednostranné kroky

„Je zvláštne, ak krajina, ktorá podpísala asociačnú dohodu s EÚ, krajina, ktorej sa všetci snažíme pomôcť, tak takáto krajina, namiesto toho, aby koordinovala svoje postoje s Európskou úniou, robí jednostranné kroky, ktoré ohrozujú individuálne ekonomické záujmy členských štátov. Európska komisia by mala byť v tomto prípade aktívnejšia. S Ukrajinou treba aktívnejšie pracovať, aby sa nediali veci ako je sankčný zákon. Nechceme byť rukojemníkom rusko-ukrajinského sporu,“ zdôraznil Fico.

Zásobníky naplnené na 93 percent

Slovensko sa podľa predsedu vlády ako aj podľa predstaviteľov jednotlivých plynárenských spoločností môže v prípade vypuknutia plynovej krízy spoliehať nielen na zásobníky plynu, ale aj na reverzné dodávky plynu z Rakúska a Českej republiky. „V súčasnosti máme zásobníky naplnené asi na 93 %,“ povedal predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

SPP má v súčasnosti na Slovensku zazmluvnené zásobníky plynu v objeme 1,43 miliardy metrov kubických. Podľa Šabíka by mali byť do dvoch týždňoch úplne naplnené. Objem uskladneného plynu len v zásobníkoch tak bude postačovať na pokrytie spotreby všetkých zákazníkov SPP na približne päť mesiacov.

Z Rakúska a z Českej republiky vieme doviezť na Slovensko trojnásobný objem plynu, ako je jeho ročná spotreba, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni zhruba päť miliárd metrov kubických plynu. „To znamená, že by som sa neobával, že by na Slovensku nebolo dostatok plynu,“ dodal predseda predstavenstva Eustreamu Tomáš Mareček, ktorý uistil slovenských odberateľov, že aj prípadný dovoz plynu zo Západu by nemal vplyv na koncové ceny plynu pre slovenských spotrebiteľov.

2009: Zastavenie dodávky plynu

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (nezávislý / EPP) úspešne inicioval ďalšiu debatu o stave právneho štátu …

Consent choices