Ruský konvoj má zelenú, ukrajinská armáda ho ohrozovať nebude

konvoj
Ruský humanitárny konvoj. PHOTO: Flickr.

KYJEV/BERLÍN – Ukrajinská armáda nebude ostreľovať trasu od ruských hraníc do Luhanska, po ktorej má obliehanému mestu viezť humanitárnu pomoc kolóna ruských nákladných vozidiel. Vyhlásil to zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Valerij Čalyj. Zastavenie paľby vraj sľubovali i vzbúrenci, ale žiadne presnejšie informácie od nich Kyjev nemá.

Po vybavení colných formalít, ktoré ale od príchodu kolóny k hraniciam nijako nepokročili, sa má konvoj vypraviť z pohraničného priechodu Izvaryne do Luhanska vzdialeného asi šesťdesiat kilometrov.

Veľká časť trasy prechádza povstaleckým územím. Kontrolný post ukrajinskej armády je až v obci Novosvitlivka na východnom predmestí Luhanska. Samotné mesto je pod kontrolou vzbúrencov.

Konvoj terčom

V ukrajinksých i ruských médiách sa objavujú správy o tom, že konvoj, ktorý má byť bez ozbrojenej ochrany, by sa mohol stať terčom ostreľovania.

Povstalci už ohlásili incident, pri ktorom bolo údajne kdesi pozdĺž cesty zadržané diverzné komando ukrajinskej armády. Jeho členovia chceli vraj konvoj napadnúť a za zodpovedných za útok označiť separatistov.

Kolóna 262 ruských vozidiel je ale zatiaľ stále na ruskom území. Colné odbavenie viazne, pretože ukrajinskí colníci údajne nedostali od pracovníkov Červeného kríža potrebné dokumenty. Tí ich majú obdržať od Rusov.Hovorca ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti, ktoré konvoj vypravilo, uviedol, že Ukrajinci všetky potrebné dokumenty majú.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Rokovanie v Berlíne

Situáciu s konvojom má odblokovať nedeľné ministerské stretnutie v Berlíne, kde sa majú stretnúť ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier povedal, že rokovanie by malo ukončiť ozbrojenú konfrontáciu a otvoriť cestu pre distribúciu humanitárnej pomoci, píše nemecký Bild.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices